Most érdemes oltatni influenza ellen

2015.12.14 08:19

Az influenza elleni védőoltást érdemes még decemberben beadatni, mivel így biztosan van elegendő idő a védettség kialakulására a járvány kezdetéig. Aki esetleg mégsem kaphat térítésmentes oltást, gyógyszertári forgalomban - orvosi rendelvényre - többféle készítményhez is hozzájuthat.

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul. Ugyanakkor a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek, bizonyos esetekben pedig halált is okozhatnak. Az elmúlt szezonban, a járvány csúcsával egy időben több európai országban - így hazánkban is - jelentős többlethalálozást mértek.

A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg a szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők (közülük is kiemelten az asztmások, elhízottak, cukorbetegek), továbbá a várandós nők esetében nagyobb a kockázat. Az ingyenes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Az idén azoknak is ingyen jár a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. Az influenza elleni védőoltással a környezetünkben élőket is megvédhetjük, vannak ugyanis olyanok, akik nem olthatók, pl. a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők. A csecsemők rendkívül fogékonyak a fertőzésre, de megvédhetők, ha a velük érintkező személyek beoltatják magukat, beleértve ebbe a családtagokon túl a védőnőket és a házi gyermekorvosokat is.

nepszava.hu