Most kiderül: tényleg jól járunk az elszámolással?

2015.04.07 05:29

A legtöbb banki elszámoló levél április folyamán fog megérkezni a devizahiteleseknek, de már most is több százezren kapták meg az értesítőjüket. A Pénzcentrum mutatja, mire kell figyelni a levél elolvasásakor, és melyik szám mutatja a legjobban, hogy mennyire jártunk jól a devizahiteles mentőcsomaggal.

Egy hónap van hátra, amíg az értesítő leveleket megkapják a devizahitelesek és eddig több mint 200 ezer levelet postáztak a bankok. A határidő lejáratáig viszont még közel 1,5 millió elszámolót kapnak meg az ügyfelek. Sokan nem is tudják, mi a legfontosabb a dokumentumban.

A tartozás
Az elszámoló levél harmadik oldalán érdemes kezdeni az olvasást, ugyanis itt minden fontos adatot megtalálunk. Az itt található táblázat tetején találjuk a fennálló tartozást az elszámolás előtt és után (jelzáloghiteleknél az új tartozás forintban van megadva).

Az átváltás árfolyama
Az átváltás árfolyamát is megadja a levél. Svájci franknál 256,5, eurónál 309, japán jennél pedig 2,16 forintos árfolyamon váltják át a hiteleket. Lényeges, hogy a forintosítás csak a jelzálog alapú kölcsönök esetén történik meg.

Éves kamat
Az elszámolás előtti és utáni éves kamatszintet is feltünteti az értesítő. Lényeges, hogy ezen felül még lehetnek állandó költségek, amik a teljes hiteldíj mutatóban (THM) jelennek meg. Az új kamatszintet egyébként az alábbi szabályok alapján állapítják meg:

-    Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk

-    Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet

-    Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék

-    A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék

Kamatperiódus
A devizahitel és a forintosított hitel kamatperiódusát is megtaláljuk a levélben. Ez fix kamatozású kölcsönöknél egyértelmű, azonban a referencia kamatozású hiteleknél a kamat egy referenciakamatból és egy kamatfelárból áll össze, ez utóbbiak periódusa viszont eltérő lehet.

A törlesztőrészlet
Az egyik legfontosabb adat az elszámolón a két törlesztőrésztőrészlet, ugyanis ez mutatja, hogy mennyit törlesztettünk az elszámolás előtt és, mennyit fogunk fizetni ezután.
Közvetlenül a táblázat alatt található egy nagyon lényeges adat, hogy mennyivel csökkent a törlesztőrészlet az elszámolás (és a forintosítás) miatt. Ezen a számon látjuk leginkább, hogy mennyire jártunk jól a devizahiteles mentőcsomaggal.

A legfontosabb adatok az elszámolási értesítőn

penzcentrum.hu