Most már tényleg minden létező magyarországi jogi fórum elítélte a miskolci önkormányzatot a romák kitelepítése miatt

2016.01.25 14:15

Jogerős ítéletben tartotta fenn az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tavalyi, Miskolc városát félmillió forintos pénzbírsággal sújtó határozatát a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A bírósághoz a város nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, ezt utasították most el.

Az EBH tavaly júliusi határozatában azt állapította meg, hogy a városvezetés diszkriminatívan járt el, amikor az ún. Számozott utcákban élő embereket a városrész telepfelszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette. A hatóság a félmilliós bírságon felül arra is kötelezte a várost, hogy 2015. szeptember 30-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy milyen lépésekkel kívánja biztosítani a már kitelepített és hajléktalanná vált lakók emberhez méltó lakhatási feltételeit.

szamozott_utcak_150305_ja_19.jpg

A miskolci "telepfelszámolási program" - ami gyakorlatilag a Számozott utcákban élő romák kitelepítése a városból - és az azzal járó diszkriminatív intézkedéssorozat miatt Miskolc városát már a Kormányhivatal, az alapvető jogok biztosa, a Kúria és immár a közigazgatási bíróság is elítélte, vagyis az összes magyarországi jogi fórumon jogsértőnek minősítették a gyakorlatot, írja közleményében a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda.

hvg.hu