Most nagyon figyeljenek a devizahitelesek! Két határidő is jön

2015.05.29 18:51

Nem unatkoznak azok a devizahitelesek, akik április végén, illetve május elején kaptá meg a bank elszámolóját, mivel nekik most két fontos határidőre is oda kell figyelniük. Emellett az ingyenes hitelkiváltás lehetőségének határideje is vészesen közeleg.

A devizahitelesek többsége április végén, május elején kapta meg az elszámoló levelét, így már csak alig néhány napjuk van arra, hogy beleférjenek két fontos határidőbe.

Panasszal élhetnek
Ahogy arról korábban részletesen írtunk az ügyfelek alapvetően három lépcsőben élhetnek jogorvoslattal:
- Kikérik a részletes elszámolást

- Panasszal élnek a bank felé

- A Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordulnak

A részletes elszámolást valószínűleg már a többség megkapta, aki igényelte azt, viszont a panasztételre mindössze 30 nap áll rendelkezésre az értesítő kézhezvételét követően. Így a devizaadósok többségének hamarosan lejár a panasztételi határideje. A válaszra egyébként 60 napja van a banknak.

Devizában maradhatunk
A forintosítási törvény lehetőséget ad arra néhány devizahiteles esetén, hogy a szerződésüket ne kelljen forintosítani. Az ő esetükben is az értesítő kézhezvételétől számolva 30 napjuk van arra, hogy jelezzék a banknak, ők nem akarják átváltani a hitelüket. De kinek nem kötelező a forintosítás?
- Akiknek a szerződése 2020 előtt jár le

- Akiknek a kamatfelár-minimum miatt megugrik a kamata

- Akinek a törlesztőrészletet meghaladó havi rendszeres devizajövedelme van

- Aki megfelel az MNB jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatójának, vagyis a törlesztőrészlete nem haladja meg a jövedelme 10 százalékát frankhitel esetén (400 ezer havi jövedelem felett 15 százalékát)

A szerződések módosulása (forintra átváltása) a kézhezvételtől számított 31. napon történik meg. Ettől fogva az adósnak 60 napja marad arra, hogy díjmentesen felmondja a szerződését és kiváltsa hitelét.

penzcentrum.hu