Müller Cecília: 4 megyében egyetlen aktív fertőzött sincs (+videó)

2020.06.05 11:44

Az operatív törzs pénteki tájékoztatója.

Müller Cecília
(korábbi felvétel)
Fotó: Vajda János

 

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, péntek reggel 8 órától hatályba lépett az Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából Magyarországra történő  határátlépésről szóló kormányrendelet, amely arról határoz, hogy Magyarország területére hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek az említett országok állampolgárai, valamint a magyar állampolgároknak sem kell karanténba vonulniuk ha ezekbe az országokba utaznak.
 
A hazai aktuális járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília ismertette, hogyan oszlik meg megyénként az aktív fertőzöttek száma a péntek reggeli adatok szeritn: Budapesten 487, Pest megyében 144,  Zala megyében 202, Fejér megyében 146, Komárom-Esztergom megyében 135, Nógrád megyében 22, Csongrád-Csanád megyében 13, Veszprém megyében 8, Sabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6,  Győr-Moson-Sopron megyében 5, Hajdú-Biharban 4, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyébe 3-3, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében 2-2, Somogyban 1 fő. Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében egyetlen aktív fertőzött sincs a péntek reggeli adatok szerint.
 
Az országos tisztifőorvos a ballagásokkal kapcsolatban elmondta, ebben a kedvező járványügyi helyzetben lehetővé teszik, hogy az osztályok a megfelelő távolságtartással, a higiénés szabályok betartásával végigjárhatják az oktatási intézmények osztálytermeit. A szülőknek azonban nem javasolják ugyanezt, azt kérik, ők inkább az udvaron vagy az intézmény kerítésénél tartózkodjanak az esemény idején. Összefoglalva: a ballagások megtarthatóak.
 
Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília kijelentette, a kórházak esetében még nem oldható fel a látogatási tilalom, mint fogalmazott, “ennek még nincs itt az ideje”.
 
Az Operatív Törzs teljes sajtótájékoztatóját itt megtekintheti:

 


startlap.hu