Müller Cecília állást foglalt a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban (+videó)

2021.04.12 15:26

A Magyarországon alkalmazható keleti oltás hatékonyságáról is szó volt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Fotó: MTI / AP / Darko Vojinovic
 
Több médium is érdeklődött a Sinopharm kínai vakcina alkalmazásával kapcsolatos esetleges változtatások ügyében az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elhangzottak szerint.
 
Ismert, egy kínai szakértő a hétvégén arra tett utalást, hogy vakcináik - a Sinopharm és a Sinovac - nem elég hatékonyak a vírus ellen, más oltásokhoz képest alacsonyabb szintű védelmet adnak, esetükben az adagolás megváltoztatására, a két oltás között eltelő idő újragondolásával vagy az anyagok kombinációjával lehetne növelni a hatásosságukon.
 
A félreérthető nyilatkozat megtétele után Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője nyomatékosította, ő csupán tudományos felvetéseket tett a hatóanyagok további javaslatára, ugyanezt pedig más vakcinák esetében is megteszik a tudósok.
 
Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn a kételyeket eloszlatandó egyértelműen kijelentette:
 
Akkor változtatunk egy vakcina alkalmazásán, ha a vakcina gyártója vagy egy egészségügyi hatóság ezt deklarálja. Egyébként nincs ok a változtatásra, mindegyik vakcinánk megfelel annak a WHO-követelménynek bőven, hogy 
 
50 százalék felett legyen a hatékonysága."
 
Emlékeztetett, korábban az AstraZeneca oltás beadásánál változtattak - kitolták 12 hétre a két oltás közötti időt - annak hatására, hogy hivatalossá vált, ez az intervallum okozza a legmagasabb szintű védettséget.
 
Aláhúzta: bármilyen adat, hivatalos közlés, információ a Nemzeti Népegészségügyi Központ birtokába jut, változtatnak - bármilyen vakcina esetében.
 
"Egyelőre erre nincs ok" - jelentette ki Müller Cecília.
 
Ismert, Magyarországon a kínai vakcinák közül egyelőre csak a Sinopharmmal oltanak, és bár korábban szó volt két további keleti vakcina, a Cansino és a Covishield megvásárlásáról, Magyarország - mint erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken bejelentést tett - levette a napirendről ezek beszerzését, szállítási nehézségekre hivatkozva; nem állt volna mérvadó mennyiségű oltás ezekből 1-2 hónapon belül.


koronavirus.gov.hu / infostart.hu