Müller Cecília: bizonytalan, mikor oldják fel az idős otthonok kijárási és látogatási tila...(+videó)

2020.05.15 12:14

Az országos tisztifőorvos örömtelinek nevezte hogy fokozatosan növekszik a gyógyultak száma.

Az Operatív Törzs napi beszámolója előtt Izer Norbert, adóügyekért felelős államtitkár adott tájékoztatást.
 
Több mint 600 milliárd forintot szánt a kormány a védekezésre és több ezer milliárd forint maradt a családoknál – számolt be Izer Norbert.
 
Mint mondta, az adóadminisztráció csökkentésével jelentős terhet vesznek le a vállalkozásokról, kiemelten a kis-és középvállalkozások (kkv-k) esetén.
 
Az államtitkár azt mondta, a veszélyhelyzet miatt a kkv-k az eddigi hetven nap helyett harminc nap múlva kaphatják vissza az áfa összegét. A megbízható kkv-k május 10-én már meg is kapták ezt az összeget, mintegy összesen nyolcvan milliárd forint értékben. A többi kkv július helyett pedig már május 20-án számíthat erre az összegre.
 
A tavalyi évre vonatkozó éves adóbevallás határidejét pedig kitolták szeptember 30-ig – hívta fel a figyelmet Izer Norbert.
 
Mindez azt jelenti, hogy az adókat is később kell kifizetni a vállalkozásoknak.
 
 
Máig 3417 igazolt fertőzöttet regisztráltak, tegnap hatan haltak, így összesen 442 az elhunytak száma – mondta Müller Cecília.
 
Az országos tisztifőorvos örömtelinek nevezte hogy fokozatosan növekszik a gyógyultak száma, ma 1287 gyógyult van, így 1688 fő az aktív fertőzöttek száma. Összesen 614 főt ápolnak kórházban és 46-an vannak lélegeztetőgépen.
 
Továbbra is szükséges követni a járványügyi szabályokat – hívta föl rá a figyelmet a tisztifőorvos. Hamarosan lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése tájékoztatott a tisztifőorvos és bejelentette hogy hétfőtől új ellátásokat vezetnek vissza.
 
Újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza – jelentette ki a tisztifőorvos.
 
Május 18-tól újra kezdődhetnek azok a szűrővizsgálatok, amelyek nem népegészségügyiek, hanem például alkalmassági vagy alkalomszerű vizsgálatok.
 
A fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető, nem sürgősségi beavatkozások is végezhetők hétfőtől. Cél a krónikus ellátások fokozatos visszavezetése is – tette hozzá.
 
Lehetőség van arra, hogy az egészségügyi szolgáltatók megyénként eldöntsék, melyik intézményben milyen ellátást nyújtanak. A kórházi ágyak harmada felszabadítható – hangsúlyozta Müller Cecília.
 
Továbbra is érvényes, hogy telefonon be kell jelentkezni a betegeknek, így kerülnek besorolásra. Az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van, hiszen a koronavírus még jelen van az országban, bár már csökkenő mértékben.
 
A kúraszerű ellátások hétfőtől szintén újraindulnak
 
– hívta fel a figyelmet.
 
Müller Cecília kiemelte, az egészségügyi szolgáltatások visszavezetése során óvatosnak kell lenni, és csak akkor vehető igénybe a szolgáltatás, ha nem merül fel a koronavírus gyanúja.
 
Ha nem merül fel koronavírusos megbetegedés gyanúja, akkor alapszabály szerint igénybe vehető az egészségügyi szolgáltatás. Ezt az egészségügyi szolgáltató testhőmérséklet méréssel állapítja meg – ismertette Müller Cecília, és elmondta, gyanú esetén csak negatív koronavírus teszt mellett lehet igénybe venni a szolgáltatást.
 
Mivel hazánkban a szív és érrendszeri megbetegedések fordulnak elő a leggyakrabban, ezért kiemelten kell kezelni az ilyen betegek ellátását.
 
Az Országos Kardiológiai Intézet koordinálja majd ezt a munkát. A tisztifőorvos arról is beszélt hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján megtalálható a szakmai kollégiumok által meghatározott ellátási rend. Kéthetente áttekintik a rendelkezéseket – ismertette Müller Cecília.
 
A tisztifőorvos köszönetet mondott azoknak, akik a lelkisegély szolgálatokban dolgoznak most is. Müller Cecília felhívta rá a figyelmet, hogy aki a járványhelyzet alatt a bezártság miatt lelki segélyre szorult bátran forduljon valamelyik szolgálathoz.
 
Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, egyre többen választják a hatósági házi karantén ellenőrzését, már 641-en töltötték le az erre szolgáló alkalmazást. Az elmúlt 24 órában 43 esetben szegték meg a karantént és összesen 10 954 karantén van érvényben.
 
Budapesten 445 fővel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt, és eddig összesen 50 343 esetben intézkedtek a korlátozások kezdete óta.
 
Vidéken az elmúlt 24 órában 19 fővel szemben kellett intézkedni és összesen 754 szabálysértés volt május 4. óta
 
– tette hozzá.
 
A határhelyzetről Kiss Róbert elmondta: a személyforgalom esetén Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani.
 
A mobilkórház a tömeges megbetegedések esetére lett létrehozva – mondta Kiss Róbert a Magyar Nemzet kérdésére. Ennek a későbbiekben is meglesz a jogosultsága, és a büntetés-végrehajtás kötelékében fog egészségügyi intézményként funkcionálni.
 
A napközis nyári táborokat lehet szervezni a gyerekeknek – mondta Müller Cecília, és kifejtette, hogy teljeskörű ajánlást fognak készíteni a táboroztatók részére. Ebben az ajánlásban a szülők részére is megfogalmaznak majd tudnivalókat.
 
Bármilyen találkozásnál csak egészséges személyek legyenek jelen
 
– mondta Müller Cecília az idősek látogatása kapcsán. A tisztifőorvos felszólított, hogy mindenki legyen figyelemmel arra, hogy az idősek a leginkább veszélyeztetettek.
 
A játszóterek használatával kapcsolatban a tisztifőorvos arról beszélt, hogy megfelelő higiénés állapotú játszótereket használjanak. Az üzemeltetők ezért áttekintik a játszótereket, mielőtt megnyitják azokat. Rendszeresen fertőtleníteni kell a játékokat a játszótereken és a zsúfoltságot is kerülni kell. A homok cseréjére szólított fel a tisztifőorvos, a szülőket pedig arra kérte, vigyenek magukkal törlőkendőt a játszóterekre.
 
Újságírói kérdésre Kiss Róbert azt mondta,
 
a határmegnyitásokkal kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek a rendőrök a szomszédos országokkal, több kisebb határátkelőhely már megnyílt és ezek hamarosan folytatódnak.
 
Müller Cecília azt mondta, az idősotthonokban a fertőzött ápoltak és dolgozók szűrése mindegyik intézményben megkezdődött, naponta kap jelentést erről az operatív törzs. Folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás is – tette hozzá.
 
A szabadtéri strandokról azt mondta, a medencéknél legalább négy négyzetméter vízfelület jusson egy fürdőzőre, a parton pedig 16 négyzetméternyi hely jusson az egy háztartásban élőkre. Az üzemeltetőnek kell gondoskodnia arról, hogy ne legyen zsúfoltság a fürdőkben – tette hozzá.
 
 
mti.hu / napi.hu