Müller Cecília: egyértelműen zajlik a harmadik hullám (+videó)

2021.02.24 13:29

Oltanak a kínai vakcinával, összesen több mint 42 ezer ember sértette meg a kijárási tilalmat - egyebek mellett erről is szó volt az operatív törzs mai tájékoztatóján. 

 

A mai tájékoztatón elsőként Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette a szabálysértési statisztikákat. A maszkviselés hiánya miatt:
 
  • közterületen 92,
  • a tömegközlekedésen 7,
  • míg a boltokban és más intézményekben 20 esetben intézkedtek a rendőrök.
 
A kijárási korlátozások megsértése miatt 397 személy ellen kellett fellépni. Az intézkedés bevezetése óta összesen 42 064 esetben intézkedtek a rendőrök a korlátozások megsértése miatt.
 
Így alakultak a hétvégi karanténszámok
 
A hétvégén 5098 új házi karantént rendeltek el, így összesen 27 737-en vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt. A rendőrség 10 255 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 2710-en kommunikálnak a hatósággal.
 
Zajlik a harmadik hullám
 

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatója elején elmondta, hogy egyértelműen zajlik a harmadik hullám, amelynek jelenleg a felszálló ágában vagyunk – ezt igazolják az elmúlt 24 óra adatai is:
 
2855 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 410 129 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 102 beteg, így az elhunytak száma 14 552 főre emelkedett.
 
Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy már a háziorvosoknál van a kínai Sinopharm50-55 fő számára elegendő oltóanyag érkezik minden praxisba, de az olyan körletekben, ahol több az idős páciens, akár 70 főnek is juthat elegendő vakcina.
 
Mint Müller Cecília elmondta, a jövő héttől jelentős mennyiségű oltást tudnak beadni, mert a Sinopharm vakcina mellett az Astra Zeneca és a Pfizer-BioNTech készítményeivel is zajlik majd a vakcinálás. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok idősnél és krónikus betegnél a napokban „csörögni fog a telefon” az oltakozási lehetőséggel kapcsolatban.
 
Oszlassák el a félelmeket a kínai és orosz vakcinákkal szemben!
 
 – tette hozzá az országos tiszti főorvos.
 
A szennyvízvizsgálati eredményekkel kapcsolatban azt közölte, hogy a brit mutáns előfordulása nő Budapesten és Debrecenben, míg számos városban stagnál az örökítőanyag jelenléte. A brit mutánst eddig 400 embernél mutatták ki, míg 9 főnél a cseh variánst sikerült beazonosítani.
 
Végül szóba került a reggeli egyeztetés is Orbán Viktornál, amelyen arra tettek javaslatot, hogy akinél a védettség kialakult, annál oldják fel a teljes idősotthoni elzárást.
 
Kérdések
 
Az újságírói kérdések nyomán kiderült, hogy az autoimmun betegeknek tanácsolják a vakcina beadatását, azonban minden betegnél szükséges az egyedi elbírálás. Új oltópontokat pedig akkor nyitnak majd, hogy ha nagy mennyiségű vakcinaszállítmány érkezik.

 


mti.hu / koronavirus.gov.hu / privatbankar.hu