Müller Cecília elárulta, mi állhat a mai rekordszámú elhunyt hátterében (+videó)

2021.04.07 13:24

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján György István, az országos oltási munkacsoport vezetője; Kiss Róbert, rendőr alezredes; és Müller Cecília, országos tisztifőorvos tájékoztatott a magyar járványhelyzet alakulásáról.

 
György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törsz sajtótájékoztatóján elmondta: 2 536 751 beoltottal mostanra 25 százalékosra nőtt az átoltottság Magyarországon. Soha annyi oltást nem adtak be, mint a tegnappal lezárult oltási héten – közölte az államtitkár.
 
Beszámolója szerint radikálisan csökkent a megbetegedések száma, azok körében, ahol már befejezték az oltást, így például az idősotthonokban, vagy az egészségügyi dolgozók között.
 
Jövő héten Szputnyik- illetve Pfizer-vakcinákkal folytatódik az oltás, és szerdán megkezdődik a pedagógusok oltásának második üteme is. György István mindenkit arra kér: regisztráljon és oltassa be magát.
 
Kiss Róbert, rendőr alezredes közölte: mivel a beoltottak száma a tegnapi napon elérte a 2,5 milliót ezért mától kinyithattak az üzletek és újraindulhattak a szolgáltatások, a kijárási tilalom kezdetét pedig este tíz órára tolták ki.
 
Müller Cecília szerint a járványadatok továbbra sem kedvezőek, ugyanakkor bizonyos stagnálás tapasztalható. Az új fertőzöttek száma a múlt héthez képest alacsonyabb, a kórházi kezelésre szorulóké ugyanakkor továbbra is magas.
 
Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatosan az országos tiszti főorvos elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan ma vagy holnap ad ki hivatalos állásfoglalást, melyre a magyar hatóságok is reagálnak majd. Az EMA véleménye nyomán, ha kell, módosítják majd az AstraZeneca-vakcina felhasználását.
 
 Szerda reggelre  311 koronavírusos elhunytat jelentettek. Müller Cecília szerint ennek a magas számnak részben az adattorlódás az oka, ugyanis a húsvéti hétvége során nem mindenki tudott pontos adatokat jelenteni a központnak.
 
Az országos tisztifőorvos „őszintén reméli”, hogy a közeljövőben platózik majd a járvány. Szerinte az adatok reménykeltőek, ám továbbra is magasak, ezért mindenkit fokozott óvatosságra int.


mti.hu / atv.hu / hiraso.hu