Müller Cecília: Hiba csúszott az adatszolgáltatásban (+videó)

2020.11.16 12:21

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár kezdte. Elmondta, hogy 31 iskolában van rendkívüli szünet, és összesen 210 általános iskolában van digitális oktatás egy, vagy több osztályban, ez az iskolák 8 százalékát jelenti. 222 óvodában van rendkívüli szünet, ez az összes óvoda 7,5 százalékát jelenti. Az államtitkár elmondta, hogy hétvégén azért nem közölnek erről adatot, mert nincsenek nyitva az iskolák.

 
„Működnek a preventív intézkedések az oktatási intézményekben” – mondta az államtitkár. Ennek alátámasztására a következő statisztikákat közölte:
 
  • a 0-14 éves fertőzöttek az összes fertőzött 4 százalékát teszik ki, pedig 15 százalék a lakosságon belüli aránya ennek a korosztálynak,
  • a fertőzött iskolák 95 százalékában 1-5 fertőzött diákot találtak,
  • összesen 53 iskolában találtak 10-nél több fertőzött diákot, ebből 47 gimnázium
  • a fertőzött iskolák 97 százalékában 1-5 fertőzött pedagógust találtak,
  • 9 olyan eset volt eddig, amikor 10-nél több pedagógus fertőződött meg egy iskolában.
 
Maruzsa Zoltán elmondta, hogy készülnek a pedagógusok hetenkénti tesztelésre, logisztikai előkészületek zajlanak jelenleg.
 
Müller Cecília a friss adatokkal kezdte: azt mondta 6595 új fertőzöttet találtak, és hozzátette, hogy az adatszolgáltatásba hiba csúszott.
 
Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy sokkal több tesztet végeztek, mint amennyit közöltek, ezt később korrigálni fogják.
 
Müller Cecília elmondta, hogy nagyon nagy az egészségügyi dolgozók leterheltsége, a teljes egészségügyi rendszeren nagy a terhelés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szabályok betartásával csökkenthető ez a teher. Beszélt arról is, hogy logisztikai feladatokban, hőmérőzésben már katonák is segítenek a kórházakban.
 
Szükségtelenül ne halmozzanak fel gyógyszereket!
 
– kérte Müller Cecília, mert azt látja az adatokból, hogy gyógyszerfelvásárlási hullám indult Magyarországon. A tisztifőorvos szerint gyógyszerből és élelmiszerből is van elég, ezért nem kell felhalmozni semmit.
 
Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a hétvégén 14 vendéglátóhelyet, illetve üzletet zárattak be ideiglenesen a szabályok megsértése miatt, ezek közül 11 budapesti.
 
A továbbiakban egy jogszerűtlenül működő fitnessteremről, és egy maszkot nem viselő csepeli hentesről, és hasonló színes rendőrségi hírekről esett szó. Az is kiderült, hogy 34 kutyasétáltató szegte meg az 500 méteres szabályt hétvégén, és 87 ember ellen pedig azért intézkedtek, mert gyülekeztek. Összesen 1500 esetben intézkedtek a hétvégén a rendőrök a kijárási tilalmat megszegők ellen.
 
A szabályok bevezetése óta összesen 3080-szor intézkedtek a rendőrök: 327 esetben figyelmeztettek, 1644 esetben bírságot osztottak, 1099 esetben szabálysértési feljelentést tettek.
 
Igyekeztünk kideríteni az ORFK-tól, hogy mi alapján differenciálják a büntetéseket, de csak Kiss Róbert egy korábbi nyilatkozatát küldték el, ahol az alezredes azt mondta, hogy „arányosan” intézkednek. Visszakérdezésünkre nem derült ki, hogy ez pontosan mit jelent.

 


mti.hu / 24.hu