Müller Cecília: Szijjártót új vakcinabeszerzési források felkutatásával bízták meg (+videó)

2021.01.14 14:12

A lakosság mielőbbi beoltása érdekében egy mai kormányhatározat szerint az EU-s vakcinabeszerzésen túl a kormány további beszerzési forrásokat keres, ezek felkutatásával Szijjártó Pétert bízták meg - közölte az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Fotó: hirado.hu

A friss járványügyi adatok ismertetésekor Müller Cecília elmondta: a mára elhunytak közül a legfiatalabb áldozat 50, a legidősebb 99 éves volt. A járvány továbbra is velünk van, egész Európában ismételten megnőtt a fertőzöttek száma. Magyarországon túl vagyunk a 2. hullám csúcsán, de továbbra is fontos a védőintézkedések betartása. Lazítani csak akkor lehet, ha a lakosság jelentős része védettséget szerez vagy az oltással, vagy a betegség átvészelésével - tette hozzá a tisztifőorvos.
 
Tegnap estig 96 101 főt oltottak be. Az egészségügyben a szakellátásban és az alapellátásban dolgozók védőoltása is rendkívül fontos, hiszen egy következő csoport oltásánál számítanak rájuk, amikor a lakosság szélesebb körében tudnak oltóanyagot biztosítani.
 
Az oltóhelyek folyamatosan működnek, de csak annyit tudunk beadni, amennyi vakcina az országba érkezik - fogalmazott Müller Cecília, megjegyezve, hogy a jelenleg elérhető Pfizer- és Moderna-vakcina hatásmechanizmusa majdnem ugyanaz.
 
Annak érdekében, hogy rövid idő alatt sokan megkaphassák az oltást, a kormány arról döntött, hogy az EU-s szállításokon túl egyéb beszerzési forrásokat is keresnek, ezek felkutatásával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszert bízták meg a megjelent kormányhatározat szerint. A forrást is biztosítja a magyar kormány - jegyezte meg a tisztifőorvos.
 
Szavai szerint nagyon jó vélemények érkeznek az oltásokról, a magyar emberek védőoltáspártiak, s ha lesz elég vakcina, a teljes lakosságot gyorsan be tudják oltani.


forrás: mti.hu / napi.hu / koronavirus.gov.hu