Mutatjuk, mekkorát szólt a svéd vadászbombázó a város felett (+videó)

2022.04.29 16:48

Magyar légierő-demonstrációval vezették fel a miskolci repülőtér búcsúhétvégéjét péntek délben.

Fotók: Mocsári László
 
Látványos bemutatókkal és nosztalgiaprogramokkal készül az utolsó üzemnapra, április 30-ára a repteret üzemeltető Borsod Megyei Repülő Klub. Az eseményre minden sporttársat vár a Borsod Megyei Repülő Klub függetlenül attól, hogy repült a helyi reptéren, vagy nem. 
 
Ég és föld is beleremegett
 
A szervező repülőklub a szombati búcsúrendezvény előtt is gondoskodott egy rövidke látványosságról: péntek délben – a magyar légierő jóvoltából – egy JAS-39 Gripen mutatványozott a miskolci repülőtér fölött.
 
A típust 1996-ban állították szolgálatba a Svéd Királyi Légierőben, amely összesen 204 repülőgépet (176 együléses + 28 kétüléses) rendelt. Eddig a Cseh Légierő (12 + 2 db), a Magyar Légierő, (12 + 2 db) a Dél-afrikai Légierő (19 + 9 db), a Thai Királyi Légierő (12 db) valamint a Brazil Légierő (36 db) vásárolta meg a típust. A cseh és magyar megrendelők részére gyártott vagy átalakított változatok NATO-kompatibilisek. 
 
A Miskolc Televízió operatőreinek sikerült elkapniuk a nem hétköznapi tüneményt és hanghatást...

 

 

Az utolsó felszállás – szombaton búcsúzik a miskolci repülőtér

 
Látványos bemutatókkal és nosztalgiaprogramokkal készül az utolsó üzemnapra a repteret üzemeltető Borsod Megyei Repülő Klub.
Az elmúlt hétvégén előrehozott gyermeknapot tartottak a májustól megszűnő miskolci reptéren
 
Fotó: Mocsári László
 
Reptérbúcsúztató nyílt napot tartanak április 30-án, szombaton a miskolci reptéren. Az eseményre minden sporttársat vár a Borsod Megyei Repülő Klub függetlenül attól, hogy repült a helyi reptéren, vagy nem. 
 
- Legyen ez a látogatás csak egy áthúzás, vagy leszállás, szívesen fogadnánk, ha személyükkel is kifejeznék a miskolci sportrepülés és az országos sportrepülőterek hálózatának, valamint az azokon működő egyes repülőklubok létének fontosságát – mondta el Bistei Viktor klubelnök.
 
 
Az egész napos programok részeként lesznek repülő bemutatók (JAK-52 műrepülés, Apolló Fox és Apolló Jet Star bemutatók, ejtőernyős ugrás), élményrepülés, bátorságpróba is. A földi bemutatókon felvonultatnak minden gépet, amivel valaha repültek Miskolcon, lesz vidámpark, kirakodóvásár és repülőgépes kiegészítők vására is. A program sztárvendége a Matyó tánccsoport és az Ildi Rider zenekar lesz.
 
A szervezők azt kérik, hogy a szűkös parkolási lehetőségek miatt aki csak teheti gyalog, kerékpárral, vagy az MVK járműveivel érkezzen a reptérrel, ne pedig személygépkocsival. 
 
A nyílt nap tervezett programja:
 
10:00-tól ejtőernyős ugrás
Ezt követően a nap folyamán:
- Ultrakönnyű repülőgép és motoros sárkányrepülő bemutató
- JAK-52 repülőgép műrepülése
- Sétarepülés Miskolc felett (érkezési sorrendben)
- Bátorságpróba: Győzd le a félelmet és ismerd meg a repülés erőit!
- Meglepetés programelem
 
A nap végén (előreláthatólag 17:00-19:00 között):
- Utolsó felszállások: Az ország minden tájáról érkezett kisgépes vendégeink elhagyják a miskolci repülőteret, örökre.
- A légiprogramot a második ejtőernyős ugrás zárja.
 
minap.hu