Mutatjuk, mennyi idő alatt alakul ki a védettség oltás után vakcina-fajtaként

2021.04.08 07:39

A gyártótól is függ az időtartam, amely alatt kialakulhat a védettség a koronavírus ellen.

illusztráció
 
A szervezet már az első vakcinát követően elkezd ellenanyagokat termelni, ám a valódi védettség a második oltás után 1-2 héttel várható – áll a napidoktor.hu-n.
 
Az első oltás után nagyjából 2 héten belül kialakul ugyan bizonyos fokú védettség, ez azonban hamar elkezdene csökkenni, ha nem vennénk fel a második oltást.
 
Hogy a második adag beadására mikor kerül sor, és utána mikor érhetjük el a védett állapotot, az a vakcina típusától is függ:
 
Pfizer/BioNTech: 35 nap eltelte után adható be a 2. vakcina, a teljes védettség kialakulása innentől minimum 7 nap
 
Moderna: 28 nap eltéréssel jöhet a második adag, majd 14 napot kell várni a teljes védettséghez
 
AstraZeneca: Itt kell a leghosszabb időnek, 12 hétnek eltelnie a két vakcina időpontja között, és a védettség is az egyik legkésőbb, 15 nap után jelentkezik
 
Szputnyik V: 3 hét után adható be a második oltás, ugyanennyi idő kell a védettséghez is
 
Sinopharm: az oltás második felét 3-4 hét eltéréssel kaphatja meg a páciens, innentől legalább 14 napot kell várni
 
 
A vakcinák mellékhatásai általában 1-2 nap alatt elmúlnak. Leggyarabban fejfájás, fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság; duzzanat, bőrpír  jelentkezik az oltás beadása helyén. Előfordulhat átmeneti láz, hasmenés, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hányinger, köhögés, étvágytalanság és hányás is.
 
Amennyiben ennél súlyosabb mellékhatásokat érzékelünk, vagy pár napnál tovább állnak fenn, kötelező jelenteni háziorvosunkak. Elképzelhető ilyenkor, hogy a vakcina beadása időpontjában éppen koronavírusosak voltunk, csak nem tudtunk róla. Ilyen esetben fontos, hogy megfigyelés alatt álljunk és kövessük orvosunk utasításait.
 
forrás: napidoktor.hu