Mutatjuk, mennyit keresnek az állami cégvezetők - meg fog lepődni

2015.11.24 09:10

Jöhetnek a 3-5 milliós havi fizetések az állami cégvezetőknél. Már most az állami cégvezetők szeptemberben eltörölt 2 milliós havi bruttó bérplafonjának a többszörösét viszi haza a Budapest Bank és az MKB elnök-vezérigazgatója – értesült a Világgazdaság.

Az illetékes minisztériumoknak november 15-ig kellett tájékoztatniuk Lázár János t, a Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy a tulajdonosi irányításuk alá tartozó gazdasági társaságoknál és háttérintézményeknél a 2 millió forintos havi bérplafon eltörlése hány vezetőt érint, és jövedelmük emelése éves szinten mekkora többletköltséggel jár. E kötelezettséget az a szeptember 15-i kormányrendelet írta elő, amely hatálytalanította a 2010-ben bevezetett, az állami vezetői fizetéseket havi bruttó 2 millió forintban maximáló takarékossági intézkedéseket - olvasható a lapban.

A változtatás az Állami Számvevőszék elnökének véleményén alapul, miszerint "a vezetői juttatásokat és követelményeket közelíteni szükséges a piaci vezetői bérekhez és követelményekhez, továbbá a jelenlegi prémiumok jelentős részét be kell építeni az alapbérbe". Ennek szellemében a kormányrendelettel a vezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, míg a többieknél 3 millióra emelték. Emellett viszont csak az éves bér 20 százaléka adható prémiumként, az is kizárólag akkor, ha a cég nem veszteséges.

Állami cégvezetők jövedelme
Vezető Társaság Havi alapbér millió Ft) Prémium maximuma az alapbér 5-ban
Balog Ádám MKB 5 felett* 75*
Zolnai György Budapest Bank 5 felett* 40-45*
Szarka Zsolt Magyar Posta 2 80
Urbán Zoltán Eximbank-Mehib 2 80
Nagy Csaba MFB 2 80
Búza Éva Garantiqa Hitelgarancia 1,9 80
Bugár Csaba Diákhitel Központ 1,7 80
Szabó Zoltán Attila Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 1,75 80
Barcza György Államadósság kezelő Központ Zrt. 1,99 nincs
Forrás: *Világgazdaság-értesülés, cégközlés

Az állami vezetői bérek legkorábban 2016-tól emelkedhetnek. A Világgazdaság értesülései szerint azonban a Budapest Bank és az MKB Bank elnök-vezérigazgatói már most is többet keresnek az új előírások szerinti 5 milliós havi bruttó felső korlátnál is, miközben a prémiumuk maximuma is magasabb.

napi.hu