Na ne! Tényleg jön a fém ötszázas?

2015.08.05 19:29

Az ötforintosok egyelőre maradnak, a húszezreseket viszont már az idén elkezdi lecserélni a Jegybank. Az ötszázasok fémre történő cseréje pedig...

Tegnap írtunk arról, hiába nincs már önmagában vásárlóértéke, egyelőre mégsem tervezi a Jegybank az ötforintos érmék bevonását.

Egy darab 5 forintosért önmagában ugyan kevés dolgot lehet vásárolni, azonban a készpénzforgalmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság használja ezeket az érméket a készpénzes fizetések során. Tekintettel arra, hogy a lakosság használja az 5 forintos érméket, az nem csapódik ki úgy a forgalomból, mint 2008 előtt az - azóta már bevont - 1 és 2 Ft-os érmék, melyekből évente 100-150 millió darabbal nőtt a forgalomban lévő mennyiség. Az 5 forintosok forgalomból történő bevonását a Jegybank nem tervezi!

Jön az új húszezres
Bár az ötforintos érmék bevonását nem tervezi az MNB, a papír húszezresek viszont már idén mennek a levesbe - legalábbis jelenlegi formájukban. A Pénzcentrum értesülései szerint ugyanis, hasonlóan a korábban megújult tízezres bankjegyekhez, várhatóan az idei év második felében a húszezresek is komoly ráncfelvarráson esnek majd át.

Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően második félévben kerül sor a megújított 20 000 forintosok kibocsátásra, pontos ütemezéséről időben nyújt majd tájékoztatást az MNB - válaszolta a jegybank a Bukszának.

A forgalomba hozatal pontos idejéről tehát nincs információ, nagy a valószínűsége azonban, hogy a tízezresnél alkalmazott forgatókönyvet követi majd a Jegybank. Mint ismert, az új tízezres bankjegyek tavaly szeptemberben debütáltak és az év utolsó hónapjában kerültek forgalomba. Cseréjük egyébként jól halad, júniusban már az összes tízezres 52 százalékát adták az új bankjegyek.

A bankjegyek cseréjére egyébként leginkább a hamisítások megelőzése érdekében van szükség, van olyan bankjegyünk ugyanis, amely közel két évtizede nem újult meg. Ezért a következő négy évben az MNB lecseréli az összes forgalomban lévő papír bankjegyet. A portrék és a hátoldali képek is megmaradnak, azonban az elterjedt hamisítás i módszerek ellen hatékonyabban védő, címlet-specifikus biztonsági elemekkel látják majd el az új bankjegyeket.

A Jegybank a Bukszával közölte azt is, hogy majd az új húszezres kibocsátásával összhangban adnak tájékoztatást arról, hogy a húszezres után melyik bankjegy kerül sorra. Továbbá az elmúlt időszakban fereppent pletykák ellenére megerősítették, nincs napirenden az ötszázas érmére történő cseréje!

penzcentrum.hu