Nagy a baj: az élelmiszerboltokat is elérte a koronavírus harmadik hulláma, veszélyben a nyitvatartás (+videó)

2021.02.27 14:45

A mutálódott vírus hatására változhatnak a nyitvatartási idők az élelmiszerboltokban. Az elmúlt napokban számos helyeről érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működését is veszélyezteti az újabb hullám, számolt be róla a Magyar Nemzet.

illusztráció
 
Fotó: pexels
 
Terjed a boltosok körében a fertőzés
 
A lap azt írja, lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben megszokott védekezési előírások. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az iparági szervezetekhez mérettől, üzlettípustól függetlenül az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést is veszélyezteti az újabb Covid-hullám. Ami pedig a legrosszabb, hogy a fertőzés a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottai között is nagyon terjed. 
 
Fokozott kockázat
 
A lap azt írja, hogy az iparcikküzletekben, élelmiszerboltokban, raktárakban, központi áruelosztó bázisokon agresszív módon ütötte fel a fejét a vírus, ez pedig azt is jelenti, hogy a napi több ezer vásárlót fogadó üzletekben a kövekező hetekben fokozott kockázattal jár a munkavégzés járványügyi szempontból.
 
Nagyon aggódnak
 
A lap megtudta, a kereskedelmi szereplők legújabban amiatt aggódnak, hogy minden óvintézkedés ellenére a bolti munkavállalók lebetegedésével fokozódhat a nyomás az élelmiszer-alapellátási lánc értékesítői, beszerzői oldalán, ami az előző évi hullámok, sőt a kezdeti pánikvásárlások rohamában is jól állta a sarat.
 
Segítséget kértek
 

“A magyar vállalkozások képviseletében levélben kértünk segítséget Kásler Miklós EMMI minisztertől azért, hogy az élelmiszerboltokban dolgozó kollégák mielőbb védettebb közegben dolgozhassanak, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához” – közölte a Magyar Nemzettel Neubauer Katalin.
 
Veszélynek vannak kitéve
 
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt is kiemelte, hogy a boltosok napi 8-10 órás műszakokban, hétvégén pedig a fokozott a gyorsan cserélődő vásárlótömet végett fokozott módon ki vannak téve a megbetegedés veszélyének.
 
A védelem biztosítása
 
Az ő védelmükre és az élelmiszer-ellátási rendszer működésének biztosítására mielőbb lehetővé kellene tenni az ebben a szektorban dolgozók védőoltását, mondta. Neubauer Katalin azt is jelezte, hogy az előző járványhullámok idején megúszták néhány fertőzéses esettel, ilyenkor átszervezék a műszakokat, most azonban aggódnak a tömeges megbetegedések miatt.
 
Veszélyezteti a nyitvatartást
 
Neubauer Katalin ugyanis azt mondta, a napokban több helyről is azt a hírt kapták, hogy a kiskereskedelemben megugrott a fertőzések száma, mindez pedig veszélyezteti a nyitvatartás. 
 
forrás: budapestkornyeke.hu / mafyarnemzet.hu
 

Meg kell fontolni a plázák és az iskolák rövid időre történő bezárását a jelenlegi járványhelyzetben – nyilatkozta Galgóczi ÁgnesNemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője HírTV-ben.


 


 
hirtv.hu