Nagy a baj: kártevőinvázió fenyegeti a magyar gyümölcsösöket

2020.05.18 11:12

Az elmúlt hét folyamán tovább folytatódott a száraz, átlagos hőmérsékletű időjárás. Kisebb- nagyobb mennyiségű eső volt ugyan országszerte, de ez a mennyiség közel sem pótolta a január óta folyamatosan emelkedő csapadékhiányt, legfeljebb arra volt jó, hogy átmeneti frissülést hozzon és néhány nedvességigényes kórokozó első tüneteit előhozza. A gyakran viharos szél tovább szárítja a talajokat, sok a porverés és a defláció a könnyű talajokon, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

 

Az alma intenzív hajtásnövekedése és gyümölcsnövekedése mellett tovább erősödött a lisztharmat primer tüneteinek a terjedése. A kisebb esők elegendőek voltak a varasodás első tüneteinek a megjelenéséhez. Ha csapadékosabb idő lenne, a fertőzés további terjedése rohamosabbá válna, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A levélaknázó molyok többsége most nem rajzik, néhol gyengén rajzik a lombosfa fehérmoly. Az almamoly viszont továbbra is közepes mértékben, de egyenletesen repül a feromon csapdákba a hím egyedek. A levéltetű fertőzés a hajtásvégeken gyenge mértékben tovább emelkedett.
 
Az érzékeny meggy fajtákon fokozódott a virág- és hajtásfertőző moníliás megbetegedés tünete, sok az elhalt hajtás és vessző a fákon. Többfelé a meggy és cseresznye fákon táplálkozik az aranyos virágbogár. A kártevő a májusi cserebogárhoz hasonló levélrágást okoz. Ez utóbbi kártevő befejezte rajzását, most rakják petéiket a talajba rajzási helyeiken, illetve a környező szántóterületeken. Az első cseresznyelegyeket már megfogta a sárga ragacsos fogólap, ezért a fogólapokat érdemes mindenhová kihelyezni. A legyek peterakásának kezdete 10-15 nap múlva várható, de a gyakorlati tapasztalatok szerint a rajzás és a tojásrakás is elhúzódó lesz.
 
A gyümölcsmolyok közül továbbra is a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása a tömeges, a többi kártevőé most gyenge vagy szünetel. Körtefákon és szőlőn a szivarsodró eszelény jellegzetes tüneteit lehet megfigyelni. Dión a most fejlődő leveleken már megjelent a szemölcsös gubacsatka kárképe, némely levél a fertőzéstől vöröses árnyalatú színt vett fel. A szemölcsös gubacsatka fertőzést hamarosan követni fogja a nemezes gubacsatka is.
 
A szőlő ültetvényekben a szárazság kedvez a levélatka fertőzés további erősödésének. A 25-40 cm-es hajtások között sok a gyengén fakadó rügy, melynek részbeni oka az erős atkafertőzés. A déli tájegység ültetvényeiben megjelent a lisztharmat fertőzés primer tünete a leveleken, viszont peronoszpórás leveleket még nem látni. A lisztharmat és az atkafertőzés blokkolására használt kénnel most jó hatást lehet elérni. Csapadékosabb körzetekben egyre több feketerothadásos levélfoltot lehet megfigyelni. A kezdeti világossárga foltok egy része már megbarnult és megtalálható a foltokban a kórokozó szaporító képlete. A tarka szőlőmoly első nemzedékének a rajzása megállt, a lárvák kelnek, figyeljük a szőlőfürtök fertőzöttségét, és szükség esetén védekezzünk a kártevő ellen.
 
agrarszektor.hu