Nagy az ózonterhelés: jobb, ha ki se tesszük a lábunkat!

2015.08.08 08:38

Az ózonterhelés miatt 18 város kapott kifogásolt minősítést az elmúlt 24 órában a mérőállomással megfigyelt települések közül. Egészséges emberek is lehetőség szerint kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint Budapesten, Százhalombattán, Sopronban, Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Szentgotthárdon, Győrben, Esztergomban, Tatabányán, Ajkán, Veszprémben, Hernádszurdokon, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Oszláron, Nyíregyházán és Debrecenben mértek az egészségügyi határérték feletti ózonterhelést.

A meteorológiai előrejelzés szerint péntek délután is a határértéket meghaladó ózonszennyezettség várható a napsütéses területeken.

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább kora reggel vagy késő este menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is lehetőség szerint kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

mti.hu