Nagy bajban lesznek a magyar nyugdíjasok, ha erre nem figyelnek

2015.12.12 12:39

December elején sok nyugdíjas örülhetett, hiszen ebben a hónapban a szokásosnál korábban, már másodikán megérkezett a nyugdíj. De nem érdemes a pénzt gyorsan elkölteni, hiszen a januári nyugdíjra még bőven várni kell.

Sokan talán még mindig meglepődnek azon, hogy az év utolsó hónapjában a szokásosnál tíz nappal korábban, már december 2-án megérkezett a nyugdíj. Ezzel együtt azonban nem szabad elfelejteni, hogy bár jó dolog december elején megkapni a pénzt, ettől még a januári nyugdíj nem fog korábban érkezni. A Pénzcentrum információ szerint ugyanis jövőre sem lesz változás az utalási időpontokban: március, június, november és december kivételével minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra.

Így a következő nyugdíj csak január 12-én érkezik meg.

Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik, de a januári nyugdíjra még nekik is sokat kell várni. Ezért nem érdemes hamar elkölteni a decemberben már korábban megkapott nyugdíjat, hiszen ugyanannyi  pénzt az átlagos 30-31 nap helyett most 41 napra kell beosztani.

 

Mire kell beosztani a pénzt?

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A KSH adatai szerint a nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk.

A pénzbeosztása azonban nem lesz könnyű feladat, hiszen közeledik a karácsony és az elsődleges szükségletek mellett a nyugdíjasoknak is gondolniuk kell szeretteikre. Jelenleg Magyarországon az átlagnyugdíj összege 107 ezer forint havonta, de a nyugdíjasoknak több mint a fele 100 ezer forint alatti nyugdíjból él.

Az átlagnyugdíjból pedig feltehetően nehezen fizethető ki plusz 50 ezer forint - amit egy átlagos magyar család költ el karácsonykor a GfK felmérése szerint. Ebben az összegben egyébként benne van a karácsonyfa, a szaloncukor, az ünnepi menü, a készülődés járulékos költségei, valamint az ajándékok is.

Több lehet a januári nyugdíj

Némi vigaszt azonban az nyújthat, hogy januártól 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Így a jelenlegi 107 836 forintos öregségi átlagnyugdíj 109 561 forint lesz. Az emelkedés pedig minden területet érint, tehát 1,6 százalékkal fognak növekedni a hozzátartozói nyugdíjak és rokkantsági járadékok is, ez összesen 2,6 millió embernek és 3,5 millió ellátásnál hoz majd változást.

pénzcentrum.hu