Nagy gond a nyári vérhiány

2015.07.10 06:00

Mindössze 870 véradó jelentkezett az országban ezen a héten hétfőn, bár több mint 1200 embertől gyűjthető be a zavartalan ellátáshoz szükséges vérmennyiség.

Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója egy tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy minden nyáron kevés a donor, de a vértartalék elegendő a sürgős műtétek elvégzéséhez. Az viszont elképzelhető, hogy tervezett műtéteket későbbre kell halasztani, mert nem lesz elegendő vér. Munkatársaik kitelepülnek több nyári rendezvény helyszínére is, a soproni VOLT fesztiválon például 500 egység vért gyűjtöttek.

A vérellátó központok fejlesztésére elnyert 3 milliárd forint uniós támogatásból megmaradt 700 millió, amit további központok korszerűsítésére lehet fordítani – ismertette a tájékoztatón Ónodi-Szűcs Zoltán, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója. Jákó Kinga hozzátette, hogy a márciusban elkészült pécsi és szegedi központ után hamarosan a tatabányai, a debreceni és a miskolci vérellátókat is korszerűsítik, de jut pénz 15 új busz továbbá orvostechnikai és informatikai eszközök beszerzésére is.

Az utóbbi napok sajtóhíreire utalva az OVSZ főigazgatója megismételte, hogy nem kaphattak HIV fertőzöttségükre utaló leveleket a korábbi véradók, de valóban újabb ellenőrzésre hívhattak olyanokat, akiknél a kivizsgálás során használt rendkívül érzékeny tesztek eltérést mutattak. A félreértések elkerülésére ősztől részletesebb tájékoztatót kapnak a donorok.

nepszava.hu

 

Hamarosan új helyre költözik a miskolci vérellátó

A Miskolci Vérellátó új helyre, a B.-A.-Z. Megyei Kórházba költözik.  Előtte azonban még a leendő épületet kell rendbe tenni. Miskolcon 130 millió forint jut a megyei kórház területén lévő épület korszerűsítésére, míg a debreceni és a tatabányai intézmény felújítására 190 millió forintot fordítanak épületként. Mindhárom helyen az Országos Vérellátó Szolgálat új arculatának megfelelő, letisztult formavilágú, donorbarát környezet kialakítása a cél – olvasható a vérellátók honlapján. A bútorokra a három városban összesen 31 millió forintot költenek.

árműbeszerzésre 110 millió tettek félre, ebből 15 olyan gépkocsit vásárol a cég, amely alkalmas mobil-véradások szervezésre is. A pályázati pénzből 60 millió forintért orvosi és informatikai eszközöket szereznek be.A megyei kórház területén zajló munkálatok ideje alatt a miskolci vérellátók a megszokott címen, a Csaba kapuban fogadják a véradókat, változatlan nyitva tartással.

minap.hu