Nagy István agrárminiszter az aszálykárok miatt ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be

2022.07.31 09:17

Hitelmoratóriumot rendel el a kormány 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire – jelentette be Facebook videójában Nagy István agrárminiszter az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslata alapján hozott kormányzati döntést, ami egy intézkedéscsomag része.A tárcavezető vasárnap reggeli közlése alapján az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az operatív törzs, mivel “Magyarországot történelmi aszálykár sújtja”, a termelőket pedig minden eszközzel támogatni kívánják ebben a rendkívüli helyzetben. 
 
A tárcavezető emlékeztetett:
 
július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki.
 
A miniszter javaslatrokról beszél és ezek alapján várható kormányzati intézkedésekről, amelyek az alábbiak:
 
  • hitelmoratórium 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire.
  • a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  • a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek energiaköltségének növekedése miatt 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetését, így a bejelentéstől számított 14 nap alatt folyósítani kell az összeget.
 
hvg.hu