Nagy István szerint a tűzifarendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt

2022.08.13 18:15

Az agrárminiszterrel a civil szervezetek nem értenek egyet.

 
A fakitermelést szabályozó új rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt, hiszen az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit a rendelet nem írja felül" 
- írja Facebook-posztjában Nagy István agrárminiszter.
 
Az elmúlt napokban a kormányzati kommunikációban egy új motívum jelent meg, amely szerint a rendelet csak lehetőségeket ad az erdészeteknek, azonban amennyiben nincs tűzifahiány, akkor ezeket nem kell kihasználni. Ez alapján a napokban Nagy Isván miniszterhez hasonlóan Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is óvatos visszavonulót fújt a tűzifarendelettel kapcsolatban, ahogyan Zámbó Péter erdőügyi államtitkár is úgy fogalmazott a Magyar Nemzetnek, hogy „az új, veszélyhelyzeti kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz, […] amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.”
 
Azonban az eredeti kormányrendelet egyértelműen fogalmaz: a benne foglalt intézkedések a kormány által meghirdetett háborús vészhelyzet hatálya alatt alkalmazhatók és nem szerepel benne semmiféle olyan kitétel, hogy az energiakrízisnek előbb el kellene érnie egy kritikus szintet.
 
 
Az agrárminiszterrel a Greenpeace civil szervezet sem ért egyet. A szervezet a rendelettel kapcsolatban azt írta, hogy az "ökológiai és klímakatasztrófa küszöbén nem engedhetjük meg, hogy fakivágásokkal még tovább pusztítsák erdeinket." Ezért más zöldszervezetekkel közösen nyílt levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy vonja vissza a kormányrendeletet. A civil szervezetek tüntetést is szerveznek a jövő hétre.
 
 
 
forrás: facebook.com