Nagy terület van víz alatt a Közép-Tisza vidékén

2016.02.16 16:58

Jelentősen nőtt, meghaladta a húszezer hektárt a belvízzel elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén a hétfőn lehullott csapadék miatt – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) sajtóreferense.

Laczi Zoltán tájékoztatása szerint az elöntött földterületből 7550 hektár vetés, 4790 hektár szántó. A teljes elöntésből 14 500 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok, 4940 hektárt Heves, 850 hektárt Pest, 250 hektárt Csongrád, 150 hektárt pedig Bács-Kiskun megyében regisztrálták – közölte.

A sajtóreferens elmondta: másodfokú a készenlét a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási és a kiskörei, elsőfokú a kunhegyesi, a cibakházi és a tiszakécskei szakaszon.

Az elmúlt 24 órában ötven stabil szivattyútelep és hat mobil szivattyúállás együttesen 3,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, ez az előző napi mennyiségnek több mint a kétszerese – tette hozzá.

Belvízzel elöntött terület Békés közelében

A belvízi védekezésben hétfőn az igazgatóság 89 dolgozója vett részt. A munkát a vízügyi társigazgatóságtól, a győri székhelyű Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól (Éduvizig) kedden érkező 13 szakember segíti – jegyezte meg.

Az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jásztelek és Fegyvernek, másodfokban védekezik Sarud – közölte.

 

Árad a Zagyva

Laczi Zoltán elmondta: a Zagyva a térségben ismét árad, a vízállása 461 centiméterre emelkedett, ezért másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Jászberény és Jásztelek között.

A Tisza ugyancsak árad, kedd reggel 530 centimétert mutatott a vízmérce Szolnoknál, ez 120 centiméterrel marad az elsőfokú készültség szintje alatt – tájékoztatott a sajtóreferens.
Árad a Hortobágy-Berettyó is – közölte Laczi Zoltán.

Növelték a készültséget a Tisza alsó szakaszánál
Másodfokúra emelte a védelmi készültséget a tiszai alsó belvízvédelmi szakaszon kedden a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) – közölte az igazgatóság védelemvezetője. Bara Sándor elmondta: működési területükön négy védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség. A tiszai alsó és a hamvas-sárréti szakaszon másodfokú, a tiszai középső, valamint a tiszai felső szakaszon pedig elsőfokú a védelmi szint.

mno.hu