Nagy változás jöhet a súlyos betegek életébe

2016.05.17 06:04

Változott a szabályozás: mostantól törzskönyv nélküli, kísérleti gyógyszereket is kipróbálhatnak a magyar kórházakban fekvő súlyos betegeken.

A hamis gyógyszer megszólalásig hasonlít az eredetire

Még sehol sem törzskönyvezett, de a kettes fázisú gyógyszerpróbákon túlesett orvosságokhoz is hozzájuthatnak ezentúl a magyar kórházakban a betegek, ami főleg a súlyos daganatos pácienseknek jelenthet reményt - olvasható a Népszabadság keddi számában.

Az Európai Unióban már több mint tíz éve engedélyezték, hogy kivételes esetekben a súlyos daganatos és ritka betegségekben szenvedőket még nem törzskönyvezett gyógyszerekkel kezeljék.

Magyarországon eddig erre nem volt mód, de egy tavalyi törvénymódosítás után a napokban a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a honlapján közölte, hogy kik és milyen feltételekkel juthatnak az új, kísérleti terápiákhoz. A szabályozás szerint a kísérleti kezelésben főként azok részesülhetnek, akiknek kezelőorvosa azt kezdeményezi az OGYÉI-nél, és a terápia költségét a gyógyszergyártó fedezi. A szakhatóság honlapján szerepel, hogy milyen betegségekhez van kísérleti terápia.

Az esetleges balesetekért a gyártó és a gyógyszerhatóság közösen viseli a felelősséget.

mti.hu