Nagy változás jön a kártyás fizetéseknél - ezt tapasztalják majd a fogyasztók

2019.08.18 15:06

Biztonságosabbá válnak a bankkártyás tranzakciók a PSD2 irányelvnek köszönhetően: már nem lesz elég csak a kártyaadatokat megadni az online fizetéskor, a vásárlások is kicsit bonyolultabbá válnak. De a szakértő szerint nem

Fotó: Getty Images

 

Nem lesz észrevehetően lassabb az online bankkártyás fizetés a szeptember 14-től kötelezően bevezetett kétfaktoros azonosítás miatt, a bank ugyanis valós időben küldi a kódot tartalmazó SMS-t - közölte Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora pénteken az M1 csatornán az MTI szerint.
 
A szakértő azt mondta, a kétfaktoros azonosítást az online térben történő biztonságos vásárlásért vezeti be az Európai Unió, ugyanis világszerte óriási mértékben megnőtt az internetes banki csalások száma.
 
Az előírás miatt a szerződéseket nem kell módosítani, mert az internetes vásárlás menete nem változik - tette hozzá Rajnai.
 
A változás azt hozza magával, hogy csak akkor lehet online vásárolni az EU-n belül bankkártyával, ha a kártyabirtokosok aktiválják az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatást. Ennek során az internetes vásárlásoknál a bank küldeni fog sms-ben egy egyszer használatos jelszót, az ügyfél csak ezt begépelve tud majd vásárolni. De több pénzintézet kínál majd biometrikus azonosítási lehetőséget is: ilyenkor egy okoseszköz - telefon vagy tablet - ujjlenyomat-olvasójával, arcképfelismerésével lehet majd intézni a fizetést.
 
Annyi változás is történik, hogy az érintéses kártyás fizetéseknél is biztonsági okokból gyakrabban kérik majd a terminálok a PIN-kód megadását.
 
Szabó Dániel
napi.hu