Nagy változások jöhetnek a háziorvosi ellátásban, tehermentesítenék a kórházakat

2022.05.23 13:10

Békássy Szabolcs, az országos kollegiális vezető háziorvos szerint ezt a célt a kormányzat is támogatja.

Háziorvosi rendelőben...
 
Meg kell erősíteni az alapellátást a most kezdődő kormányzati ciklusban, hogy a háziorvosok minél több terhet tudjanak levenni a szakrendelőkről, kórházakról – mondta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs. Az országos kollegiális vezető háziorvos szerint a 319 praxisközösség szilárd alapot jelent, ugyanakkor fontos, hogy
 
a következő időszakban bővüljön az ezeknél elérhető szolgáltatások száma és hangsúlyosabb legyen a prevenciós munka.
 
Az InfoRádió felidézte: a kormány januárban jelentette be, hogy a háziorvosok is béremelést kapnak, ennek mértékét pedig attól tették függővé, hogy milyen formában vállalnak praxisközösséget. Azaz, hogy milyen szorosan működnek együtt.
 
Meg kell vizsgálni azt, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva. Valószínűleg ez nem optimális jelenleg, és meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, meg kell próbálni tehermentesíteni a járóbeteg-szakellátást és a kórházi fekvőbeteg-ellátást” 

– mondta most Békássy Szabolcs. A cél az – tette hozzá –, hogy az a háziorvos, akinek például diabetológus szakvizsgája is van, az alapellátásban is kezelhesse a betegeket, és ne kelljen a szakrendelőbe küldeni őket. Szerinte erre a kormányzati akarat is megvan.
 
forrás: hvg.hu