Nagy változásokat hoz szeptember elseje: nemcsak a katások, hanem egyes nyugdíjasok is érintettek

2022.08.31 15:50

Kezdődik az ősz, a szeptember elseje pedig szokás szerint fontos változásokat hoz mind a munka világában, mind a hétköznapi életben. Összeszedtük, hogy mik ezek.

 

Kata-változások
 
A legfontosabb változás szeptember 1-jétől egyértelműen a korábbi katás vállalkozókat érinti, hiszen ahogy arról cikkünkben részletesen is írtunk, holnaptól már csak az maradhat a kata hatálya alatt, aki maximum 18 millió forintos árbevételt ér el egy évben, csak magánszemélyek a megrendelői és főállású vállalkozó. A kivételt a taxisok jelentik, akik számára ugyanúgy elérhető maradt a korábbi katás rendszer.
 
Ekho-változás
 
A korábbi katás, elsősorban művészeti és kreatív munkákat végzők számára az egyik menekülőutat az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) jelenti – feltéve, ha a szakmájuk megfelel az itt felsorolt FEOR-kódok valamelyikének. A fizetendő ekho mértéke szeptember elsejétől tisztán 15 százalék lesz, ugyanis a kormány augusztus 10-án megjelent rendeletében arról döntött, hogy szeptembertől megszünteti a korábban a kifizető által az ekhoalap után fizetett 13 százalékos hozzájárulást.  
 
Bizonyos dolgozó nyugdíjasok tovább kapják a járandóságukat
 
Az ado.hu vette észre, hogy egy kormányrendelet „a közfeladatok folyamatos ellátása érdekében”, meghatározott időtartamra, 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig arról döntött, hogy az eddigiektől eltérően nem szüneteltetik azon személy öregségi nyugdíját, korhatár előtti ellátását, szolgálati járandóságát,
 
  • aki szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál,
  • illetve köznevelési vagy szakképző intézményben folytat keresőtevékenységet az ellátás mellett.
 
Az intézkedés célja egyébként egyértelműen az, hogy az egyre súlyosabb pedagógushiányt a nyugdíjas tanárokkal enyhítsék – kérdés, hogy mennyire lesz mindez hatékony úgy, hogy a lépést a kormány egyelőre egy évre hirdette meg.
 
forrás: ado.hu / mfor.hu