Nagyobb fényerő, olcsóbb közvilágítás Miskolcon

2015.10.15 14:48

Miskolc 160 pontján új, Led-es világításra cserélik a régi izzókat, illetve lámpatesteket. Az önkormányzat csaknem félmilliárd forintot nyert pályázaton a korszerűsítésre. A fejlesztéstől az energiatakarékosság mellett azt is várják, hogy a jól megvilágított utak és parkok a közbiztonságot is erősítik a városban.

Miskolc 160 pontját érinti a korszerűsítés, többek között az Avasi lakótelepet, a Kiliánt és a Katowice városrészt, emellett a 3-as és a 26-os főút mentén az önkormányzati járdákat és a számos parkot is. Hozzávetőleg 2500 darab lámpatestet szerelnek fel Miskolcon.

Nemcsak a járdákat világítja mostantól erősebb fény, a parkok és a sétányok is világosabbak lesznek éjszaka a LED-világításnak köszönhetően.  Csak a parkokba, sétányok mellé több mint 1500 új izzó kerül, emellett a társasházi övezetek utcai világítása is korszerűsödik. Lecserélik például az ún. „kalapos” lámpákat is, amelynek köszönhetően a forgalmasabb útszakaszok is jobb megvilágítást kapnak.

led_lampak_151013ml_03.jpg

Fényerőben is jól látszik a különbség...

fotó: Mocsári László

Összesen 2383 darab lámpatestet raknak fel a kivitelezők – nyilatkozta Szegedi Zoltán. Miskolc város társaságfelügyeleti és koordinációs csoportjának vezetője azt mondja, hogy az október 15-ei kivitelezési határidőre mindegyik izzó és lámpatest a helyére kerül. A műszaki átadás után az elkövetkező hetekben már csak az utómunkákat, illetve az ellenőrzést végzik majd el a szakemberek.

A 451 millió forintos beruházás teljes összegét pályázatból finanszírozza a város. A korszerűsítéssel csökken a város a közvilágításra fordított energia-felhasználása is, évente mintegy 1.000.000 kWh-val, amely mintegy 5600 háztartás éves áramfelhasználása.

Négy évvel ezelőtt történt már hasonló világításkorszerűsítés Miskolcon, akkor a Palóczy utcán 22, a Szemere kertben 14 új LED-es lámpát telepítettek.

minap.hu