Nagyon finom borok teremhetnek idén

2019.08.19 16:24

A szőlészek visszajelzései alapján nagyon jó minőségű évjárat előtt állunk – mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára a köztévé vasárnapi műsorában. Mint mondta, a borvidékek nagy részén időben el tudták végezni a szőlészek a munkát, így minden adott lehet ahhoz, hogy a 2019-es évjárat kiváló legyen. 

Fotó: Kovács Tamás / mti.hu
 
A szüret már elkezdődött a korai érésű fajtákkal, mint amilyen a Csabagyöngye, ezekből két-három héten belül már kóstolható az újbor. A Budavári Borfesztiválon – szeptember elején – a pincészetek az első primőr tételekkel jelennek meg, Márton-napkor pedig a közepes érésű fajták primőr tételeit lehet kóstolni.
 
A hazai piacról elmondta, hogy nemzetközi szinten 2018-ban 45-46 millió hektoliterrel több bort állítottak elő a termelők, mint amennyi a fogyasztás volt, ezért jelentős készlet halmozódott fel. Magyarországon júliusban 700-800 ezer hektoliterrel több bor volt a pincékben, mint szokott, ezért indították meg az úgynevezett zöld szüretet. A zölden leszedett fürtökért európai uniós forrásból tudtak fizetni a gazdáknak azért, hogy a szőlő ne kerüljön a piacra.
 
Idén körülbelül 4,6-4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak, amiből várhatóan 2,8-3,2 millió hektoliter bor készül majd, ami függ attól is, hogy milyen lesz az időjárás augusztus végén, szeptember elején, ugyanis az itthoni fajták nagy része közepes vagy késői érésű.
 
A borfesztiválhoz hasonló rendezvények jelentősen hozzájárulnak a térség ismertségéhez, formálják a Balaton-régió arculatát – erről Nagy István agrárminiszter beszélt a Somlói Juhfark Fesztivál megnyitóján szombaton. Kiemelte: a vidékfejlesztési program keretében eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatoknak. Emellett az idén januárban megnyílt, ötvenmilliárd forintos keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhíváson belül tízmilliárd forintot különítenek el az üzemek fejlesztésére, amelyre eddig mintegy 400 kérelem érkezett 26 milliárd forintos fejlesztési igénnyel. A döntés ősszel várható.
 
A tárcavezető felidézte, hogy tavaly mintegy 3,6 millió hektoliter bor készült, ami az előző évhez képest 14 százalékos, az elmúlt öt év átlagához képest 21 százalékos növekedést jelent, míg idén a tavalyihoz hasonló, rekordmennyiségű termés várható.
 
mti.hu