Ismét megjárta egy nyugdíjas, akire rátukmáltak egy masszázsfotelt

2017.09.18 07:46

Egy árubemutatón vásárolt magának egy gyógyfotelnek mondott széket még 2009-ben a bordányi Pósa Éva. Mivel nem javult az asszony állapota, 100 ezer forint törlesztés után abbahagyta a részletfizetést. A minap érkezett hozzá egy 3 millió forintról szóló végrehajtói követelés.

Éva szerint 30 ezret sem ér a 300 ezer forintért vásárolt csodafotel, amiért az elmaradt részletek miatt már 3 millió forintot kellene fizetnie. Fotó: Frank Yvette
Éva szerint 30 ezret sem ér a 300 ezer forintért vásárolt csodafotel, amiért az elmaradt részletek miatt már 3 millió forintot kellene fizetnie.
Fotó: Frank Yvette

 

– Azt mondták, hogy azonnal 20 éves leszek, és minden betegségemből meggyógyulok. És csak 2000 forint előleget kellett adnom a 300 ezerbe kerülő masszázsszékért.
 
– Sajnos nem tudtam ellenállni a kísértésnek – a 69 éves, bordányi Pósa Éva még 2009-ben vásárolt magának egy többprogramos masszázsfotelt.
 
– Már fiatalon komoly mozgásrendszeri problémákkal küszködtem, azt hittem, a fotel javít majd az állapotomon – mondta Éva. Kezdetben lelkiismeretesen fizette a havi részletet, de állapotában semmi javulást nem tapasztalt. – Ráadásul a csekkek is elfogytak. Bordány egyik dűlőjében élek, a levelesládám több száz méterre van a tanyámtól, betegségem miatt nem tudok kimenni a küldeményekért. Úgy voltam vele, hogy 100 ezer forintot már úgyis kifizettem, ócska vacak a fotel, nem használ semmit, így ráhagytam az egészet – magyarázta.
 
Most augusztus végén érkezett címére egy levél a végrehajtótól. A mosonmagyaróvári cég az elmaradt részletek miatt főkövetelésként már 961 ezer 124 forintot kér számon az asszonyon, amihez 1 millió 384 ezer 964 forint kamatot számoltak fel. Egyéb költségként 111 ezer 572 forintot határoztak meg. – Ehhez jön még a végrehajtó munkadíja is. Számításaim szerint összesen nagyjából 3 millió forintot kellene fizetnem. Szerintem 20-30 ezer forintot se ér ez a csodafotel. Bárcsak visszaadhatnám a cégnek. Fene bánja a már érte kifizetett 100 ezer forintot, de ezt a 3 milliót nem tudom előteremteni – kesergett Éva.
 
Hátraléka miatt 73 ezer forintos nyugdíjából már levonnak 24 ezer 300 forintot, így egy hónapra 49 ezerből kell gazdálkodnia. Más tartozása is van, aminek havi törlesztőrészlete 20 ezer forint. Az áramért szintén havi 10 ezer forintot kell fizetnie. – Tehát 19 ezer forintom marad. Nem szégyellem, de odáig jutottam, hogy a szegedi Bortérre csak azért mentem ki, hogy kukázzak. Valaki hagyott egy kis mócsingot a csülökcsonton, úgy dobta bele a szemetesbe. Én kivettem, és megettem. Ide jutottam a gyógyfotel miatt, teljesen padlóra küldött ez a vásárlás – mondta csüggedten.
 
Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: a már elindult végrehajtással kapcsolatban semmit nem lehet tenni. – Egyedüli megoldás, hogy az adós megkeresi a céget, és megpróbál valami külön megegyezést kötni vele, hogy közös megállapodás után csak a tartozás egy részét fizeti ki. Cserébe a cég eláll további követelésétől. Ha nem tud fizetni, és a végrehajtó sem tud semmit lefoglalni, akkor a nyugdíja 30 százalékát vonják majd le. Ez azonban nem nagyon csökkenti a főkövetelést, hiszen a kamatok folyamatosan rakódnak rá – közölte a kamaraelnök.
 
Próbáltunk az árubemutatót szervező cég nyomára lelni, de a cég követelését már továbbadta egy mosonmagyaróvári pénzügyi vállalatnak, ami egy szegedi végrehajtó irodát bízott meg a követelés behajtásával.
 
K. G. G.
delmagyar.hu