Nagyon megugorhat a kenyér és a gyümölcsök ára - ezt tette velünk a nyár

2018.07.29 07:24

Drágulhat a kenyér, hiába van álagos éve a főbb gabonaféléknek a júliusi betakarítási adatok alapján. A zöldségek közül a borsó, a gyümölcsöknél a kajszibarack termése esett vissza, utóbbit alig szüreteltek az országban. Őszibarackból se sok magyar termékkel találkozhatunk majd a boltokban - derül ki az Agárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből.

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

 

A tavaszi fagyok gyakorlatilag megsemmisítették az idei év kajszitermését: a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Alföld régiókban tapasztalható a legnagyobb terméskiesés. Nagy különbségek tapasztalhatók az egyes megyék eredményei között, például Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyében nem, illetve Bács-Kiskun, Baranya és Zala megyében is alig volt kajszitermés.
 
A termésátlag alig 1,7 tonna hektáronként, ami messze elmarad a tavalyi kimagaslóan jó 7,7 tonnás számtól. Igaz, az egy kifejezetten jó év volt - átlagosan 6,5-6,9 tonna szokott lenni. A számok már sokkal jobbak nem lesznek: a kajszi szedése nagyjából befejeződött az országban. A termőterület 92 százalékán végett ért a betakarítás az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentésének készültéig (vagyis július közepéig.)
 
A gyümölcsből évente 10-40 ezer szokott teremni, most valószínűbb, hogy az alsó érték közelében lesz a szüretelt mennyiség. A vásárlóknak ez azért rossz hír, mert 350-400 forint között várható majd a fogyasztói ár - nyilatkozta korábban a piac helyzetéről Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.
 
Az őszi helyzet sem sokkal jobb
 
Az őszibarack szedése július 17-én 50 százalékon állt, a termésátlag 3 tonna/hektár körül alakult, ami 63 százalékkal marad el a tavalyitól - írják a jelentésben.
 
A gyümölcsök közül már majdnem teljesen befejeződött a meggy szüretelése. A tavalyihoz képest az országos átlag 25,2 százalékkal magasabb, ami számszerűsítve 8,3 tonna/hektáros arányt mutat. Itt is nagy a szórás: Komárom-Esztergom megyében mindössze 2,5 tonna, Nógrád megyében is alacsony, 3,7 tonna. Miközben Vas megyében 13, Zala megyében 12,9 tonna volt az egy hektárra jutó termésmennyiség.
 
Az Agroinform statisztikái szerint 400-800 forint között mozog a piacokon az őszibarack ára.
 
Így fest a kép a zöldségeknél
 
A zöldborsó betakarítása a terület 94 százalékán, mintegy 19 100 hektáron fejeződött be. Sajnos a termésátlag 30 százalékkal elmaradt a tavalyitól. Az ok a szélsőséges időjárás: bár a borsó nem kifejezetten melegkedvelő növény, a márciusi mínusz 15-20 fokos hőmérséklet eltolta a vetési időt, majd a nedves idő miatt késett a vetés és a körülmények kedveztek a betegségek kifejlődésének is. De a zöldborsó területe is - a májusi állapot szerint - 17 százalékkal 17 500 hektárra csökkent idén a tavalyihoz képest.
 
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet - korábbi - jelentése szerint az Európai Unió belső piacán Magyarország számít a legnagyobb konzervzöldborsó-exportőrnek: egy év alatt több mint 42 ezer tonnát szállítunk a közösség országaiba. Emellett a 27 tagállam közül az unión kívüli területekre is mi visszük ki a legtöbb konzervzöldborsót az EU-ból. Az EU-ban 960-970 ezer tonna volt az előző szezonokban a friss zöldborsó termése, a legnagyobb frisszöldborsó-exportőr Franciaország, a legnagyobb frisszöldborsó-importőr Belgium volt a belső piacon.
 
A csemegekukorica betakarítása éppen csak elkezdődött, országosan 11 százaléknál tart. A zöldbab esetében 33 százalékos a készültség, a termésátlag 7,8 tonna/hektár körül alakult, 42 százalékkal több, mint 2017-ben - írják a jelentésben.
 
Ez sem a búza éve
 
A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, mintegy 1 millió hektárról már közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be július 16-ig. Az őszi búza vetésterületének majdnem háromnegyedét már learatták,  eddig közel 3,7 millió tonna őszi búzát takarítottak be. A tavalyitól 1,7 százalékkal elmaradó termésátlag országosan 5,1 tonna hektáronként. Még május végén és júniusban a csapadékos időtől féltették a termést a gazdák, mert a nagy nedvesség a szemek gyors kipergéséhez vezethet, de egyelőre úgy fest, átlagos év lesz búzából.
 
Ez megfelel a jóslatoknak a Tallage szakemberei szerint az EU tagországaiban összesen 140 millió tonna búzát takaríthatnak be a gazdák a következő hetekben. Ez a mennyiség közel 2 millió tonnával kevesebb a 2017. évinél. Magyarországra épp 5,1 tonnás termésátlagot vártak, ami rossz előjel, mivel világ legnagyobb exportközvetítője szerint az egész világon gabonahiány lehet, ezt pedig csak a terménytartalékokból lehet majd fedezni.
 
Drágulhat a kenyér
Képtalálat a következőre: „pékség kenyér https”
 
A tavalyinál kevesebb és gyengébb minőségű termésre számított Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke is, amikor a HírTV-nek nyilatkozott a hónap elején. Az étkezési búzáért 5 százalékkal kérhetnek többet a termelők. A malmok is árat emelnének augusztustól a növekvő bérekre és a dráguló áramra hivatkozva. Öt forintos emelést céloznának a liszt kilónkénti árára, ami összességében azt jelenti, hogy a magyarok éves 80 kilogrammos lisztfogyasztással számolva összesen 400 forint többletköltség lenne személyenként egy évben.
 
A durumbúza aratása Pest, Komárom-Esztergom, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, SzabolcsSzatmár-Bereg és Békés megyében befejeződött, országosan a termőterület 78,8 százalékán történt meg a betakarítás. A termésátlag nem változott az egy évvel korábbihoz képest, átlagosan 4,7 tonna volt hektáronként.
 
Szabó Dániel
napi.hu