Nagyon sokan adakoztak a miskolci minorita templom helyreállítására

2015.11.09 19:16

Nagyjából egymillió forint gyűlt össze vasárnap este, a minorita templom és plébánia helyreállításának támogatására rendezett, jótékonysági koncerten. A Miskolci Nemzeti Színházban tartott, ingyenes gálaműsorra csaknem hatszázan voltak kíváncsiak. Eddig összesen kilencmillió forint gyűlt össze az épület rendbetételére.

Mint arról hírt adtunk, augusztus 10.-én délelőtt, elektromos zárlat miatt tűz ütött ki a minorita templom plébánia-irodájában. A B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint berendezési tárgyak, papírok gyulladtak meg. Személyi sérülés nem történt, de az iroda kiégett és a templom is károsodott.

minorita_templom2_150908_fk.jpg

Bekormolódtak a falak, és az orgona is megsérült. Kalna Zsolt tartományfőnök, plébános előzetes tájékoztatása szerint, csupán a takarítás költsége – amely nem érinti a szószéket és az orgonát –elérheti a tízmillió forintot. különleges eljárással kell tisztítani a műtárgyakat. A koromréteg leszedéséhez speciális anyagra van szüksége a budapesti cégnek, amely a takarítást végezné.

A helyreállításhoz nagyon sokan ajánlottak fel támogatást, a hívek mellett a putnoki római katolikus templom, a Deszka templom és a Tiszán Inneni Református Egyházkerület is segített. Vasárnap este jótékonysági gálaműsort szerveztek a színházban, a belépés ingyenes volt, a helyszínen adományokkal lehetett támogatni a helyreállítást, és a megadott számlaszámra is adakozhattak az érdeklődők.

A jótékonysági koncerten neves művészek léptek színpadra, egyebek mellett népszerű opera-, valamint operett-áriák, musical-részletek is elhangzottak. Felléptek a miskolci teátrum művészei: Seres Ildikó, Eperjesi Erika és Jancsó Dóra, valamint Simon Fruzsina és Lévai Jolán énekesek. Az ingyenes esten az Avas Néptáncegyüttest is láthatta a közönség.

A rendezvény mintegy egymillió forintos bevételével együtt, eddig összesen kilencmillió forint gyűlt össze az épületek rendbetételére, amely mintegy 2-3 hét múlva kezdődik. Továbbra is várják az adományokat a festéshez, a károsodott orgona felújításához és az elektromos vezetékek cseréjéhez.

minap.hu