Nagyot drágult az alkohol, a dohány és a zöldségek, 3,4 százalékos az infláció

2019.07.09 10:27

Júniusban az adóváltozásoktól szűrt maginfláció 3,5%-ra mérséklődött az előző havi 3,7%-ról, derül ki a jegybank friss statisztikájából. Az árnyomás enyhülését jelzi a keresletérzékeny termékek árindexének mérséklődése is. Eközben a ritkán változó árú termékek, illetve a piaci szolgáltatások inflációja inkább stagnált.

 
 
Júniusban 3,4% volt az egy évre visszatekintő drágulás üteme. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a tavaszi 3,9 százalékos infláció után júniusra 3,5 százalékra mérséklődhetett a pénzromlás üteme. A fő ok, hogy az üzemanyagárak tavaly ilyenkor nagyot emelkedtek, és ez magasabb összehasonlítási alapot teremtett, kedvező bázishatást okozva. Ugyanakkor a fogyasztói árindex kissé kisebb lett a várakozásoknál, vagyis a friss adatban van némi meglepetésfaktor is.
 
Közben megjelentek az MNB inflációs alapmutatói is, amelyek a különböző egyedi hatásoktól szűrt inflációs trendet próbálják megragadni. Ezek szintén az árnyomás enyhe mérséklődését jelzik, bár természetesen ezek az érindexek nem estek akkorát, mint az üzemanyagárak miatt volatilisebb fő inflációs mutató. 
Az adóváltozásoktól szűrt maginfláció 3,5%-ra mérséklődött az előző havi 3,5%-ról. 
A keresletérzékeny termékek árindexe 3,6%-ról csökkent 3,3%-ra. 
A ritkán változó árú termékek inflációja 3,9%-on stagnált.
 
Tényleg enyhült kicsit az inflációs nyomás Magyarországon
 
Mérsékli az inflációs kockázatot, hogy júniusban a keresletérzékeny termékek áralakulása is kisebb mértékben járult hozzá az árindexhez. 
 
Tényleg enyhült kicsit az inflációs nyomás Magyarországon
 
Ugyanakkor a leginkább keresletérzékeny piaci szolgáltatások esetében nem látunk lanyhulásra utaló egyértelmű jeleket.
 
Tényleg enyhült kicsit az inflációs nyomás Magyarországon
 
portfolio.hu