Nagyot változik az élet a mai naptól

2019.07.01 06:04

Különösen sok jogszabály változik 2019. július elsejével. A Napi.hu gyűjtötte csokorba.

Képtalálat a következőre: „naptár július https”
 
 
Július első napjától elindul az Orbán Viktor kormányfő által a februári évértékelőn megígért családvédelmi akcióterv több eleme is. Így mától lesz elérhető a bankokban a babaváró támogatás, bővül a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják, elindul a falusi csok, kezdődik a nagycsaládosok autóvásárlási programja, valamint indul az emelt összegű jelzáloghitel-elengedés – írja a Napi.hu.
 
Miközben a gyerekvállalási kedv erősítése érdekében a kormányzat pörgetné a lakossági hitelezést, éppen mától lép hatályba az MNB-nek az adósságfék szabályokat szigorító lépése - igaz, azokat a jegybank még 2018. augusztus 22-én hirdette ki. Eszerint nagyobb pénzügyi terhet a jövőben az eddigi 400 ezer forint helyett csak a félmillió forint feletti jövedelemmel rendelkezők vállalhatnak.
 
A 2016 végén született bérmegállapodás nyomán újabb 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) július 1-jétől. Ez kedvezően hat a munkabérek terheire, de hasonló vagy akár magasabb adócsökkenést is hozhat a juttatásoknál. 
 
Hétfővel a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké válnak. Változatlan adófizetési kötelezettség mellett a főállású katás által igénybe vett pénzbeli ellátások (gyed, táppénz) alapja emelkedik.
 
Hétfőtől elindul az MNB újabb nagy programja, a növekedési kötvényprogramja (nkp), amelynek keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket.
 
Megvalósul a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. fúziója, a két társaság részvényeinek átváltását 2:1 arányban határozták meg. A jogutód társaság részvényei július 1-től foroghatnak a Budapesti Értéktőzsdén. A két cég legnagyobb tulajdonosa - közvetve és közvetlenül - Mészáros Lőrinc. 
 
Július elsején megkezdi működését az idegenrendészeti szervezet, miután a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággá alakul. A kormány ezzel is azt jelzi, hogy a migrációt idegenrendészeti kérdésnek tekinti. Az új hivatal a rendőrség részeként működik majd.
 
Még eredetileg 2018 októbertől akarták emelni a közjegyzői díjakat, ezt azonban többször is elcsúsztatták. A jelenlegi helyzet alapján a tarifák július elsejétől nőnek. Így akkortól például emelkedik a munkadíj fix összege: 200 millió forint ügyértékig minden sáv esetén egységesen 4500 forinttal. A jogszabály szerint az egy óráért felszámítandó munkadíj 1500 forintról 5500 forintra emelkedik, a jegyzőkönyvi tanúsítvány és okirat megőrzésének munkadíja minden megkezdett óráért 3000 forintról 8250 forintra nő. A drágulás ellenére kedvezményeket kapnak a nagycsaládosok, a lakásvásárlók, az idősek és a fiatalok.
 
A Magyar Posta Zrt. július elsejétől több belföldi - és nemzetközi csomagtermék díjszabását módosítja. Az MPL Postacsomag ára 2 kilogrammos súlyig 1550 forintról 1630 forintra változik, az MPL Üzleti Csomagnál, szintén 2 kilogrammos súlyhatárig, 70 forint emelés lesz, így 1860 forint lesz a háznál kézbesítés díja.
 
A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát rekordalacsonyra, 1,99 százalékra csökkenti az előző félévi 2,2 százalékról a Diákhitel Központ Zrt. A képzési költségre használható Diákhitel2 változatlanul 0 százalékos kamattal vehető fel.
 
A Budapesti Corvinus Egyetemet az állam helyett július 1-től a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány veszi át. Az átalakítás célja, hogy a Közgáz 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme közé kerüljön.
 
A Pénzügyminisztérium idén 3,6 milliárd forintos keretet biztosít a július 1. és augusztus 30. közötti diákmunka programra, amelyben várhatóan mintegy 30 ezer diák vesz részt a tavalyi 29 ezerrel szemben.
 
Már június elsején megkezdődött a szállodák regisztrációja az új turisztikai digitális adatszolgáltató rendszerbe; a rendszer júliustól pedig már élesben működik. 
 
A földügyi igazgatási feladatok egy kézbe kerülnek, mivel július 1-jével létrejön, az agrárminiszter irányítása alá tartozó Nemzeti Földügyi Központ (NFK).
 
Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére. A lépés vonatkozik az állami, önkormányzati és egyházi fenntartású intézményekben dolgozókra, valamint az Országos Mentőszolgálatnál és az Országos Vérellátó Szolgálatnál dolgozókra is.
 
Július 1-jétől az új típusú hibrid és elektromos autókat kizárólag hanggenerátorral felszerelve lehet forgalomba hozni az Európai Unió tagállamaiban, hogy a szinte zajtalan járművek észlelése könnyebb legyen a gyalogosoknak és a kerékpárral közlekedőknek.
 
forrás: napi.hu