Napi 150 millióval nő a kórházi adósság

2015.04.16 08:14

Orbán Viktor adjon határozott utasítást, hogy az ellátórendszer átalakításától függetlenül kezdjék meg az állami kórházak adósságainak rendezését - ezt levélben kérik a miniszterelnöktől a fekvőbeteg intézmények beszállítói. A nem egyszer egy évvel ezelőtt leszállított orvostechnikai és informatikai eszközök, képalkotó diagnosztikai berendezések után ugyanis - a cégek számításai szerint - már 90 milliárd forinttal tartozik az állam.

A kórházaktól hónapok óta alig látnak valami pénzt, mert az intézmények az adósságkonszolidációra várva nem utalnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt a beszállítók két héttel ezelőtti levelére, amelyben az adósságok teljes rendezését kérték.

Az április elején tartott válságtanácskozásuk óta Holchacker Péter, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) igazgatója lapunknak többször és egyre nagyobb csalódottsággal erősítette meg, hogy a kormány korábbi ígéretei ellenére meg sem kezdődtek a tárgyalások az adósságrendezésről. Az Orvostechnikai Szövetséggel (OSZ) együtt ezért döntöttek úgy, hogy a miniszterelnöktől kérnek segítséget a válsághelyzet megoldására. A szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményben emlékeztettek arra, hogy naponta 150 millió forinttal emelkedik a kórházi adósság, ami ma már veszélyezteti a minőségi betegellátást.

Az utóbbi napokban az egészségügyi ellátórendszer átalakításának terveivel kapcsolatban megjelent találgatásokra utalva a beszállítók azt kérik Orbántól, hogy a kórházak adósságainak rendezését ezektől a javaslatoktól függetlenül kezeljék. Levelükben megismétlik a két hete is megfogalmazott javaslataikat, hogy a kormány az egészségügyből hiányzó forrásokat kiszámítható ütemben pótolja, ha nincs pénz a kasszában, vonjon be magántőkét az állami kórházakba és alkossanak átmeneti jogszabályt, hogy kintlévőségeiket beszámíthassák köztartozásaikba. A teljes adósságrendezésig legalább 30-40 milliárdos gyorssegélyt kérnek, továbbá azt, hogy csökkentsék nagyjából felére a most 240 napos fizetési határidőt.

Az egészségügyi államtitkárságon megkeresésünkre a mai kormányszóvivői tájékoztatóig türelmet kértek, a tárgyalásokkal megbízott Állami Egészségügyi Ellátó Központban pedig csak annyit közöltek, hogy valamikor megkezdik az egyeztetéseket.

nepszava.hu