Ne reménykedjünk semmi jóban, az MNB is az élelmiszerárak elszállására számít

2020.03.27 06:18

Az MNB elemzői nem számolnak egyelőre érdemi kormányzati gazdaságélénkítő csomaggal.

Az élelmiszerárak az idén átlagosan 7,4 százalékkal drágulnak, ezen belül a nyers élelmiszerek átlagosan 9,4 százalékkal kerülnek majd többe, mint tavaly – olvasható MNB most nyilvánosságra hozott prognózisából. Ez csak az átlag, ami azt jelenti, hogy lesznek termékek, amelyek akár 20 százalékkal drágulnak, miközben mások ára nem változik. A jegybank szerint a dohánytermékek és alkoholok 5,7, a szolgáltatások pedig 4,2 százalékkal drágulnak.

Az olajárak az elmúlt hetekben folyamatosan esnek, így az üzemanyagárak az idén 11,4 százalékkal csökkennek – ez az olajárhatás rántja le az inflációs mutatót 2,6-2,8 százalékra a tavalyi 3,4 százalék után.

Az MNB meglehetősen ezoterikus növekedési prognózist hozott nyilvánosságra: az MNB elemző szerint idén a koronavírus-járvány dacára 2-3 százalékkal is nőhet a gazdaság – igaz ehhez egy gyors lefolyású járványra lenne szükség, amire ma meglehetősen kicsi az esély. 

 

Az MNB elemző egyelőre nem számolnak érdemi kormányzati gazdaságélénkítéssel sem. Legalábbis erre utal, hogy az államháztartás hiányát a GDP egy százalékára várják, ami 400-500 milliárd forint, miközben gazdaságélénkítésre több ezer milliárdot kellene elkölteni. Ám ilyen kormányzati intézkedések eddig nem történtek, ezért nem is számoltak velük egyelőre a jegybanki elemzők.

nepszava.hu