Négy forgatókönyv lehetséges: így múlhat el a koronavírus-járvány – Megszólalt a szakértő

2020.03.23 06:02

Előbb-utóbb véget ér a koronavírus-járvány, csak még senki nem tudja biztosan, hogyan, mikor és milyen módon. Amerikai szakértők a The Daily Beast című lapnak négy forgatókönyvet vázoltak fel.

Ócsai Lajos szakértő szerint a vakcina hozhatna sikert
 
Fotó: Máthé Zoltán / mti.hu

 

Lehetséges, hogy az időjárás változása hozza el a járvány végét. A vírusos légúti betegségek többsége és az influenza sem kedveli a meleget, így lehetséges, hogy a nyár fogja elűzni a kórokozót, majd ősszel újra több lesz a beteg. Egy másik, rosszabb és hosszabb kimenetel, hogy mindenki megfertőződik, és már nem tud tovább fertőzni a kórokozó.
 
Két kedvező végkifejlet,hogy kifejlesztik a védőoltást vagy olyan gyógyszereket, amellyel kezelhető a betegség, és így egy lesz a téli nyavalyák közül.
 
Nem ilyen optimista Ócsai Lajos járványügyi szakértő. – A védőoltás lenne a legjobb, a többi találgatás, ugyanis még mindig nagyon keveset tudunk a vírusról. Az biztos, hogy minél több embert fertőz meg a vírus, egy idő után annál nehezebben tud terjeszkedni, hisz a kigyógyultak szervezete már védettséget szerzett – magyarázta a szakember.
 
A fővárosi önkormányzat grafikája mutatja, hány embert lehet megóvni a karanténnal
 
Grafika: Főpolgármesteri Hivatal
 
Ócsai szerint a lakosságot későn kezdték tájékoztatni, főleg az idősek nincsenek tisztában a valósággal. – Pedig már most is több száz fertőzött magyar ember lehet, többségük nem is sejti, hogy vírushordozó és fertőz.
 
Dr. Ócsai tanácsai
 
Ne pánikoljon, ha köhög, fújja az orrát, netán fáj a torka. Akkor keresse telefonon az orvosát, ha hirtelen magas láza lesz. Ez még mindig lehet influenza, de azzal is otthon kell maradni. Ha viszont úgy érzi, hogy alig kap levegőt, mintha csak négy emeletet lépcsőzött volna, sürgős segítségre van szükség. Aki teheti, ne menjen utcára, akinek mégis muszáj, vegyen fel maszkot. Már ha tudott szerezni, az ugyanis hiánycikk.
 
blikk.hu