Négy magyar régió is van az EU legelmaradottabb vidékei között

2016.03.01 09:39

Négy magyar régió is az Európai Unió 20 legelmaradottabb térsége közé került az Eurostat legfrissebb felmérése szerint – számol be a Magyar Nemzet és a Világgazdaság hétfői számában. Ezeknek a területeknek a GDP-je messze elmarad az uniós átlagtól.

A napilapok arról írnak, hogy hiába hívta le Magyarország a legnagyobb mértékben az uniós támogatásokat a volt keleti blokk országai közül, az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP) tekintve Észak-Magyarország az uniós átlag 42, Észak-Alföld 43, Dél-Dunántúl 45, Dél-Alföld pedig 47 százalékát érte el 2014-ben.

Meglepő lehet, de az unió statisztikai hivatala szerint egy Közép-Magyarországon élőnek valamivel jobb az életszínvonala, mint egy átlagos EU-állampolgárnak, itt 107 százalék a mutató. Nyugat-Dunántúl GDP-je az uniós átlag 70 százaléka.

Az unió 276 területi egységet tartalmazó listája szerint Pozsonyban 186, Prágában 173 százalékkal több az egy főre jutó GDP az EU-átlagnál, míg a listavezető belső-Londonban 539 százalékon áll a mutató.

vs.hu