Négynapos munkahét, alapjövedelem - 11 pontosa javaslattal állt elő a PM

2016.10.05 13:59

Az alapjövedelem bevezetésére, a négynapos munkahétre és az egészségügy átalakítására tesz javaslatokat a Párbeszéd Magyarországért (PM) "Mindenki számít!" címmel 11 pontos vitairatában, melyet ma hoztak nyilvánosságra.

Karácsony Gergely jobban utálja a szocialistákat, mint a Fideszt

Karácsony Gergely társelnök a Klubrádiónak nyilatkozva azt mondta, a Magyarországon uralkodó politikai elit szemében senki sem számít, de a PM olyan országot szeretne, ahol mindenki számít. Szerinte itt az ideje, hogy az ellenzék a "2010 előtti világ visszasírása helyett" a 21. századi Magyarországról beszéljen, mert csak akkor van esély a kormányváltásra, ha egy világos víziót tudnak felmutatni.

Mai sajtótájékoztatójukon a párt másik társelnöke, Szabó Tímea a részleteket ismertetve ismét kiemelte, hogy a PM mindenki számára garantálná az alapjövedelmet, a közszférában pedig úgy vezetne be négynapos munkahetet, hogy a bérek nem változnának. Az ellenzéki párt orvospraxisokat hozna létre, megalkotná a felnőtt védőnői rendszert, megszüntetné a várólistákat, visszaszorítaná a kórházi fertőzéseket - mondta a képviselő. Közlése szerint a tankötelezettség korhatárát 18 évre emelnék és országos fejlesztési programot is terveznek.

A vitairat a felsoroltak mellett az otthonteremtéssel, a nagy vagyonok, az óriáscégek és a környezetszennyezés adóztatásával, a korrupció visszaszorításával, a részvételi demokráciával, a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek felszámolásával, a környezetvédelemmel és az EU megerősítésével is foglalkozik.

A vitairatra óriásplakátokon és internetes hirdetésekben próbálja majd felhívni a figyelmet a PM.

mti/klubradio.hu