Csúnya meglepetés: fájó csekk érkezhet

2016.07.27 06:37

Válogatás nélkül, minden késedelmes számlabefizetés után behajtja a cégektől és az egyéni vállalkozóktól a behajtási költségátalányt a Tigáz Zrt. A negyveneurós, azaz több mint 12 ezer forintos költséget csaknem negyvenezer fogyasztójának számlázta az elmúlt hónapokban a gázszolgáltató. A Jobbik törvénymódosítást kezdeményez az ügyben, szerintük a Tigáz Zrt. tisztességtelenül alkalmazza a törvényt.

Ha egy nappal késõbb fizetik a gázszámlát a felhasználók, már bünteti is õket a szolgáltató

Ha egy nappal késõbb fizetik a gázszámlát a felhasználók, már bünteti is õket a szolgáltató

fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, amelyek késve fizették ki gázszámlájukat a Tigáz Zrt.-nek, ugyanis a társaság a törvényre hivatkozva minden esetben igényt tart az úgynevezett behajtási költségátalányra. Ennek az összege számlánként negyven euró, azaz több mint 12 ezer forint. A Magyar Nemzet értesülései szerint az utóbbi hónapokban csaknem negyvenezer ügyfelének küldött fizetési felszólítást a gázszolgáltató, vagyis legalább félmilliárd forintnyi behajtási költségátalányt kell kiegyenlíteniük a fogyasztóknak. Ez az összeg akár magasabb is lehet, ugyanis vállalkozásonként több gázóra is üzemelhet, amelyek után külön-külön kell megfizetni a díjat a korábbi késedelmes befizetések esetén.

Egy szentendrei vállalkozástól például két darab 1200 forintos számla késedelmes befizetése miatt követel kétszer negyveneurónyi, azaz csaknem 25 ezer forint behajtási költségátalányt a Tigáz Zrt. Ugyanakkor vitás kérdés, hogy mikor kapta meg a számlákat a fogyasztó. A gázszolgáltató állítása szerint az 1200 forintos számlákat március másodikán postázták a vállalkozásnak, március tizediki fizetési határidővel, ám a befizetés egy hetet késett, csak március 17-én érkezett be a szolgáltatóhoz. A magáncég képviselője viszont azt állítja, hogy csak március 16-án kapták meg a számlákat, amelyeket egy nappal később be is fizettek. Bizonyítani nehéz lesz, hogy kinek van igaza, ugyanis a Tigáz Zrt. közlése szerint a számlákat nem regisztrált küldeményként postázták, ugyanis ezt a jogszabály nem írja elő. Közölték, a törvény értelmében a Tigáz Zrt. továbbra is igényt tart a kiszámlázott behajtási költségátalányra. A magáncég pedig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatához fordult jogorvoslatért.
Fellépne a Jobbik

A minap a Jobbik bejelentette, hogy törvénymódosítást kezdeményez a behajtási költségátalány alkalmazásáról, és indítványozza az Országgyűlés fogyasztóvédelmi albizottságának összehívását, hogy megvédjék a vállalkozásokat a trükköző szolgáltatóktól. Erről a párt frakcióvezető-helyettese beszélt vasárnap Hajdúszoboszlón a Tigáz Zrt. központja előtt. Lukács László György emlékeztetett: a behajtási költségátalányról szóló európai uniós irányelv és az annak megfelelő magyar törvényi szabályozás a vállalkozások gazdasági védelmére jött létre, de magyarországi alkalmazása „a kis- és középvállalkozások ellehetetlenítése irányába mutat”. Mint mondta, a gázszolgáltató válogatás nélkül, büntető jelleggel, tömegesen, tisztességtelenül alkalmazza a behajtási költségátalányt.

A politikus közölte, az általuk kezdeményezett törvénymódosítás értelmében ötvenezer forintot nem meghaladó tartozás esetén az értesítés igazolható átvételét követő nyolc nap után lehetne csak alkalmazni a behajtást. Hozzátette, kezdeményezik azt is, hogy Magyarország éljen az európai uniós irányelv biztosította lehetőséggel azért, hogy az egészségügyi tevékenységet végző intézmények, kórházak ne kerüljenek be ebbe a rendszerbe. Számukra az értesítés kézhezvételétől hatvannapos haladékot biztosítana a számla rendezésére a Jobbik javaslata.

mno.hu