Néhány óra alatt vonják politikai irányítás alá a NAV-ot

2015.12.01 12:44

Ezt az MSZP vezérszónoka jelentette ki az Országgyűlésben. Burány Sándor szerint példátlan, hogy egy ilyen horderejű változást, ahol közvetlen politikai irányítás alá vonják az adóhatóságot, néhány órával a benyújtása után meg is szavaznak. A nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára expozéjában kiemelt kormányzati érdekként hivatkozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatékony működésére.

Az NGM alatti központi hivatalként működhet a NAV

Tállai András felidézte, hogy 2011-ben az adóhatóság és a Vám- és Pénzügyőrség összevonásával egy 22 ezer fős szervezet jött létre. A NAV tavaly több mint 11 ezer milliárd forintot szedett be, bevételei 300 milliárd forinttal meghaladták a költségvetési előirányzatot. Az államtitkár a szervezet működését ismertetve kitért arra, hogy az ellenőrzések, tartozások behajtása mellett a NAV-hoz tartozik egyebek mellett a vámkezelés, a jövedéki engedélyek, fémkereskedelmi hatóságként jár el és működtetni az ekáert. Értékelése szerint a 2011-es átalakítás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de megérett az idő a belső működés áttekintésére, átszervezésekre. A változásokról szólva kiemelte, hogy a NAV a továbbiakban a Nemzetgazdasági Minisztérium alatti központi hivatalként működik és továbbviszi a rendvédelmi feladatokat, vezetője feladat és hatásköreit az NGM államtitkára és helyettes államtitkárai látják el. A szerv kétszintűvé válik és megvalósul az adó- és vámigazgatási szerv integrációja, megszűnnek a regionális szervek, s összeolvad a 19-19 megyei, 3-3 fővárosi és 1-1 kiemelt adó- és vámigazgatóság.

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka szerint a politikai szándékú átszervezés csaknem három éve megkezdődött, amikor megszüntették a NAV kiemelt ügyekkel foglalkozó "elitcsapatát". Aztán kiderült, hogy az adóhatóság gyakorlata nem egységes, ha valaki kedves a Fidesznek, az nyugodtan végezheti a dolgát, aki viszont kellemetlen, az sűrű vizsgálatokra számíthat - jelentette ki. A szocialista politikus azt mondta: az adóhatóságnak a maradék függetlensége is megszűnik és közvetlen politikai irányítás alá kerül, mert egy fideszes országgyűlési képviselő közvetlenül utasíthatja a NAV munkatársait és betekinthet bárkinek az adótitkaiba.

Tállai vehette birtokba az adóhatóságot
A Népszava volt az első, amely megírta: hogy a fideszes politikus államtitkári rangban kerül az adóhatóság élére. Tállai András kinevezésének hírét sem csupán a kormányfővel ápolt személyes kapcsolata, vagy politikai múltja és "szakmai hiányosságai" miatt látták leginkább aggályosnak az általunk megkérdezett szakértők, hanem főként azért, mert a NAV-reform célját abban látták: Orbán Viktornak szüksége van egy olyan, titkosszolgálati jogosítványokkal felruházott szervezetre, amely egy teljesen megbízható vezető kezében képes kontrollálni cégeket, egyéneket.

nepszava.hu