Néhány órán belül óriási bejelentéseket tehet Orbán Viktor

2019.02.10 06:10

Ma délután 3 órakor tartja Orbán Viktor szokásos évértékelőjét, amelyen komoly bejelentések várhatók. A miniszterelnök új családtámogatási intézkedésekről ránthatja le a leplet, legalábbis ezt vetítette előre az egy hónappal ezelőtti, általa levezényelt Kormányinfón. A legnagyobb várakozás a demográfiai bejelentést övezi, azonban érdemes lesz figyelni arra is, hogy a kormányfő esetleg gazdasági növekedést ösztönző lépésekről is beszél-e majd. Némi költségvetési mozgástér ugyan rendelkezésre áll az új intézkedések megvalósítására, azonban nem engedheti el túlzottan a gyeplőt a kormány, hiszen saját vállalása szerint a következő években jelentős adósságcsökkentésre készül, ami így korlátozza a lehetőségeket.

A kormányfő beszédében várhatóan a nemzeti szuverenitás is nagy hangsúlyt kap

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

 

Orbán Viktor január 10-én, az év első Kormányinfóján fontos intézkedések bejelentését helyezte kilátásba februári évértékelőjén, amelyre ma délután kerül sor. A miniszterelnök januárban kijelentette, hogy a családpolitikáról szóló tavalyi nemzeti konzultáció eredménye alapján új demográfiai intézkedéseket fognak hozni, ezeket pedig az évértékelőn ismerteti majd. Épp ezért a legnagyobb várakozás a kormány új családpolitikai intézkedéseit övezi.
 
Fókuszban a családpolitika
 
Tavaly év végi elemzésünkben már pedzegettük, hogy mik lehetnek ezek az új családpolitikai intézkedések.
 
A családalapítást segíthetik a legújabb kormányzati intézkedések
Fotó: MTI/Balázs Attila
 
  • Az egyik ilyen, hogy a fiatalok akár 5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsönt kaphatnak, hogy ha szeretnének, korábban vállalhassanak gyermeket. Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár "hosszú és nagyon drága" családvédelmi akciótervében első helyen szerepel a fiatal családosok támogatása, így jó eséllyel szerepelni fog ez az elem az új családpolitikai öszöntzőkben.
  • Ezen felül elképzelhető, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást ad majd a kormány. Felmerült például az élethosszig tartó szja-mentesség biztosítása, amivel az érintettek számításaink szerint tízmilliókhoz juthatnak.
  • Ezek mellett szóba kerülhet még a főállású anyaság elismerése, illetve a gyermeküket nevelő nők munkavállalásának támogatása, azonban az sem kizárt, hogy valami más, váratlan dologgal rukkol elő a kormány.
 
 
Más bejelentés is jöhet
 
A Figyelő heti számában arról írt, hogy értesülései szerint Varga Mihály pénzügyminiszter múlt hétvégi interjújának mondandójával összhangban gazdaságserkentési intézkedéseket jelenthet be Orbán Viktor évértékelőjén.
 
Varga egy héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, amire érdemes felkészülni. Emiatt gazdaságvédelmi intézkedésekre lehet szükség idén, hogy a külső környezet felől érkező potenciális negatív hatásokat ellensúlyozzák. A gazdaságösztönző lépések lehetőségét már Orbán Viktor is felvetette januári sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy legyen 4%-os gazdasági növekedésünk. "Ezért össze is hívtam a tanácsot január második felére, ahol ezek a kérdések napirenden lesznek" - fogalmazott akkor a kormányfő.
 
A Figyelő szerint a fentiekkel összhangban a következő bejelentésekre számíthatunk:
 
  • további, állami infrastrukturális beruházások,
  • a falusi CSOK “felturbózása",
  • turisztikai fejlesztések,
  • az informatikai szegmens megerősítése,
  • adócsökkentések, valamint
  • a külföldi működő tőke idevonzásának felpörgetése.
 
 
Az nem világos, hogy ezek a bejelentések mennyiben jelentenének új intézkedéseket. Egyrészt az uniós források idei csúcsra járatása önmagában is automatikusan hozza ezeket a lépéseket (különösen az állami megrendeléseket az építőiparban), másrészt egyes lépések, mint például a falusi CSOK már általánosságban be lettek jelentve, de a "felturbózást" nem lehet mihez viszonyítani.
 
Mire van pénz?
 
A lehetséges demográfiai intézkedések és gazdaságösztönző lépések mellett a rendelkezésre álló költségvetési mozgástérről is beszélni kell. A kormány nemrég megjelent költségvetési kitekintéséből kiderült, hogy a következő években felgyorsulhat a GDP-arányos adósság csökkenése, amelyben fontos szerepet játszik az a feltételezés, az államháztartás hiánya az idei, illetve a jövő évben is jelentősen csökkenni fog. Az adósságcsökkentés mellett szóló érv, hogy a jelenlegi kedvező gazdasági környezetben felelősségteljes politikai lépésnek tűnik (az anticiklikus gazdaságpolitika jegyében) az államadósság csökkentésén keresztüli tartalékképzés, pláne a jelenlegi, kedvezőtlenebbé váló globális környezetben.
 
Ez a kvázi adósságcsökkentési vállalás azonban mérsékli a költségvetési manőverezés lehetőségét. Az idei költségvetés tavalyi elfogadásakor 360 milliárdos tartalékot tervezett 2019-re a kormány, ennek egy jelentős része azonban már konkrét célokra lekötésre került. Varga Mihály ugyanakkor egy januári sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy előre hoztak 70 milliárd forintnyi kifizetést 2019-ről 2018-ra, ami így növeli az idei mozgásteret (hiszen a tavalyi, 2%-os deficit keretében elszámolásra került idei célokra).
 
A kitűzött GDP-arányos hiánycél és az előrehozott kifizetés alapján (alapesetben) körülbelül 100 milliárd forintos szabad mozgástere lehet a gazdaságösztönző és demográfiai intézkedésekre 2019-ben a kormánynak.
 
Érdemes azonban hozzátenni, hogy a kormányzat alábecsülhette a tavalyi GDP-növekedési ütemet, ezzel együtt pedig az adóbevételek (elsősorban áfa) alakulását is, ami növelheti az idei mozgásteret. Nem szabad megfeledkezni továbbá a kormány csodafegyveréről, az online számlázásról sem, ami a gazdaságfehérítésen keresztül évente több száz milliárd forintot generálhat az államkasszának.
 
Mindezt figyelembe véve 100-200 milliárd körüli mozgástér is szóba jöhet, ami azért már adna teret a manőverezésre (főleg, ha figyelembe vesszük a pénteken megjelent januári költségvetési adatot, ami rekord többletet mutatott), ennek egy része azonban bizonytalan, így nehéz vele számolni. Mindez azért fontos, mert péntek óta azt is tudjuk, hogy a várható új családtámogató lépések érintik a tavaly nyáron már elfogadott 2019-es költségvetést. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy már az idei évben életbe is léphet a csomag néhány eleme.
 
Néhány órán belül kiderül, hogy mennyire ambiciózus csomaggal áll elő a miniszterelnök.
 
portfolio.hu