Néhány tízezer forintos hátralék miatt földönfutóvá válnak

2015.09.12 19:31

Jamniczky Sándornét és férjét egy olyan tartozás miatt akarja kilakoltatni a miskolci önkormányzati ingatlankezelő, aminek jogosságát nem ismeri el. Szerinte azért zaklatják másfél milliós elmaradt lakbérszámlákkal, mert megakadályozta, hogy az épületükben működjön egy kocsma. Az ingatlankezelő csak annyit mond, hogy a végrehajtás a bíróság végzése alapján zajlik.

Jamniczky Sándorné intézetben nevelkedett, korán férjhez ment, hat gyereke született, öt fiú és egy lány. Dolgozott ellenőrként, kalauzként, és volt csoportvezető is a városgazdálkodási cégnél. A Búza téri piactól nem messze lévő lakásában az asztalt elöntik a hivatalos papírok.

– Régebben a Felső-Szinván laktunk egy kicsi saját házban, amihez volt kert. Ennek a tulajdonjogát cseréltük el hat évvel ezelőtt az önkormányzati lakás bérleti jogára: aláírtuk a Miskolci Ingatlankezelőnél (MIK Zrt.) a szerződést, és beköltöztünk. Negyedmillió forintot költöttünk arra, hogy rendbe tegyük a lakást, s ugyanennyi kauciót is fizettünk. A közös ház kapuját is a saját pénzünkből csináltattuk meg – meséli az idős asszony.

Kocsmazaj
Pár évig minden jól ment, szépen éldegéltek itt a férjével. Ám az alattuk lévő kocsma közönsége egyre inkább eldurvult, az idős házaspár mind kevésbé tudott normálisan élni az önkormányzati bérlakásban. Többször kihívták a rendőröket, s kérésükre többször hajnalban szakértőkkel mérették meg a zajszintet, ami sokszorosa volt a megengedettnek. A durva kihágások miatt a rendőrség végül bezáratta a szórakozóhelyet.

– Ekkor kezdődtek a gondok – mondta az asszony, hozzátéve: a férje kétszer is infarktust kapott az elmúlt években átélt izgalmak miatt. Négy évvel ezelőtt írt nekik a miskolci ingatlankezelő egy levelet, miszerint rosszhiszemű lakóknak számítanak, mert annak idején szabálytalanul kötöttek velük szerződést. Kiderült: a bérleti jogot átadó hölgy nem volt bejelentve a lakásba. Korábban az édesanyja lakott az ingatlanban, az ő halála után költözött be a lánya, akire nem ruházódott át automatikusan a bérleti jog.

Másfél milliós elmaradás
Csakhogy a MIK Zrt. Jamniczkyékkal megkötötte a lakhatási szerződést, s nem is vitatta annak érvényességét addig, amíg az asszony nem kezdett el harcolni a zajos kocsma ellen – állítják. A cég jogi osztályáról olyan levelet is kaptak, amelyben a házasságkötésüket is megkérdőjelezték, s vitatták, hogy a férj jogosan tartózkodik ott. Hogy igazukat bizonyítsák, becsatolták az 1982-ben keltezett házassági anyakönyvi kivonatukat.

– Elájultam, s majdnem kórházba is kerültem, amikor egy napon másfél millió forintos lakbértartozásról szóló számla érkezett – mondja az asszony. Ekkora valóban voltak elmaradásaik, szavai szerint legfeljebb pár tízezres nagyságrendben: sok pénzt elvitt a férje kórházi kezelése. Vállalták ugyanakkor, hogy részt vesznek a miskolci önkormányzat adósságkezelési programjában, így a nyugdíjukból rendszeresen vonták a hátralékot.

Kettejüknek alig 44 ezer forintja marad egy hónapban. Az önkormányzati ingatlankezelő cég mégis pert indított ellenük a tartozás miatt, s elindította a kilakoltatási eljárást. A bíróság megállapította, hogy jogos annak végrehajtása, mert valóban felhalmoztak tartozást: néhány év alatt nagyjából mintegy nyolcvanezer forintot.

– Hiába is fizetnénk ezt már be, mint ahogyan mindig törlesztünk is, amennyit tudunk, a MIK Zrt. hajthatatlan. Nekik a lakásunk kell meg az, hogy a kocsma miatt ne kelljen aggódniuk. Volt egy saját házunk, amit most hatmillió forintért kínál a jelenlegi tulajdonosa. Cserébe kaptunk egy önkormányzati bérlakást, amiből most kitesz a végrehajtó – mondja az idős asszony.

Hátralékvita
Befizetési szelvények halmazát mutatja, amiből az derül ki, hogy hosszú évekig rendszeresen törlesztette a tizenöt-húszezer forint körüli lakbért. – Hat éve lakunk itt, ha egy fillért sem fizettem volna, akkor is legfeljebb egymilliós lehetne a tartozásunk, ehhez képest másfél milliós számlákat küldött ki a MIK Zrt. jogi osztálya, puszta fenyegetőzésből. Egyértelmű, hogy el akarnak minket üldözni, mert amíg itt vagyunk, nem tudják újra megnyitni az alattunk lévő kocsmát, és az ingatlankezelő így elesik a bérleti díjtól – véli Jamniczky Sándorné.

Megkerestük a MIK Zrt.-t: tájékoztatásuk szerint Jamniczky Sándorné jelentős összegű hátralékot halmozott fel. A lakás kiürítése és az általa sérelmesnek tartott összeg végrehajtása a Miskolci Járásbíróság jogerős határozata alapján folyik. Hozzátették: további részletes adatot azonban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint nem áll módjukban közölni – írták.

Módjukban állna azonban méltányosságból visszaállítani a korábbi bérleti jogviszonyt vagy felajánlani egy cserelakást az idős házaspárnak. Ha kiteszik őket, néhány tízezer forintos hátralék miatt földönfutóvá válnak: nincs olyan rokonuk, akihez mehetnének.

Doros Judit
nol.hu