Nehogy azt higgye, hogy minden stadionépítés olyan flottul megy - Diósgyőr

2015.11.19 07:48

Még mindig nincs elég pénz az új diósgyőri stadionra, ezért késik évek óta az építése. A tavalyi önkormányzati választásokra időzített légkalapácsos – részleges – látványbontás óta nem sok minden történt a DVTK-stadionnal.

Az először 2016 nyarára ígért átadási időpontot menetrendszerűen toldják meg újra és újra, miközben még a tendert sem írták ki, és nem tudni azt sem, mikor játssza a csapat az utolsó meccsét az arénában. Az összköltség közben a kezdeti 3,5 milliárdról 8 milliárdra kúszott. Ennyi pénz egyelőre nincs erre.

Újabb dátumot közöltek, immár sokadjára arról, mikorra épül meg az évek óta ígért diósgyőri focistadion. Egyelőre a kivitelezési közbeszerzés is előkészítés alatt áll, a kiírásnak még nincs konkrét, csak várható időpontja: 2015 december – tudtuk meg Pásztor Ervintől, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. (DS) ügyvezetőjétől.

Az átadás legfrissebb céldátuma így 2017 nyara – közölte kérdésünkre Pásztor, hozzátéve, azt csak a közbeszerzési eljárás végeztével lehet megmondani, meddig játszik még a jelenlegi, bontásra ítélt stadionban a DVTK első osztályú futballcsapata.

A DS ügyvezetője júliusban még konkrét időpontot is mondott az utolsó meccsről a régi stadionban: arról beszélt, hogy ez 2015. november 7-én lesz, majd kezdődik a bontás. Ám az azóta sem kezdődött el, a november 7-i fordulót pedig a válogatott Eb-pótselejtezője miatt törölték.

Pásztor a csúszásról azt mondta kérdésünkre, hogy

"...az eredeti elképzelésekhez képest számottevően nagyobb léptékű beruházás valósul meg, a megfelelő előkészítés, tervezés és kivitelezés ennek megfelelően több időt vesz igénybe.

 

(A sorozatos csúszásról és az egyre növekvő költségvetésről a részletek cikkünk második felében.)


A nyilatkozatok egymásnak ellentmondanak, Pásztor most azt közölte lapunkkal, hogy még tavasszal is lesz meccs a régi stadionban, a város sportügyekért felelős alpolgármestere, Kiss János viszont az amígélekén szurkolói portálnak két hete azt nyilatkozta, a csapat biztosan nem fog tavasszal a stadionban játszani,

"...mert ha a saját stadionjában játszana a Diósgyőr tavasszal, akkor az új stadion készülne el 2017 nyarára.

Ami biztos: az őszi szezon hazai meccseit továbbra is stadionban játsszák. Kiss a csúszás okáról azt mondta, „számos jogi kérdést kellett megoldani”.

DVTK stadion, felújítás

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

 

Láncköltöztetés
A DVTK-nál hiába érdeklődtünk, nem kívántak nyilatkozni az ügyről. A futballklub nem vesz részt a projektben, mindent az állami és miskolci önkormányzati tulajdonú DS Kft. végez.

A konstrukció szerint a stadion egyébként sem kerül majd a futballklubot működtető cég birtokába, az bérelni fogja a stadiont – a bajnokság menete szerint várhatóan havonta kétszer. Az alpolgármester, Kiss szerint ez rendben is van így, és azért jó, hogy a létesítmény közösségi tulajdonban marad, mert így nem érinti semmiféle üzleti kockázat. „Ne egy olyan vagyontárgy legyen, amire bankhitelt lehet felvenni vagy jelzálogjogot lehet bejegyeztetni” – mondta az amígélekén-nek.

A DVTK tulajdonosai
A DVTK-t a Diósgyőri Futball Club Kft. működteti. A társaság többségi tulajdonosa a Borsodsport Invest Kft., amely a Leisztinger Tamáshoz kötődő Arago Befektetési Holding érdekeltsége. A kisebbségi üzletrész a Miskolc Holding Zrt., illetve a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. kezében van.

DVTK stadion, felújítás

De nem csak ezzel a stadionrekonstrukcióval állnak rosszul. A projekt keretében fejleszteni kell a Miskolci Vasutas Sport Club (MVSC) stadionját is, oda fog költözni a DVTK-stadion egyharmada, amíg építik az újat.

A DVTK 2004-ben átadott 3 ezer férőhelyes fedett ülőszektorát, az úgynevezett napos oldalt pályavilágítással együtt áttelepítik az MVSC-hez, amit így 5 ezer férőhelyes stadionná alakítanak. A tervek szerint októberben kezdték volna az munkálatokat, az MVSC megyei elsőosztályú csapata addig egy harmadik pályán edzene majd, amit szintén fel kell újítani.

Apasztja a stadionra szánható pénzt és bonyolítja a projektet az is, hogy annak részeként – nem kevés vitát és jogi eljárást kiváltva – megszüntetik a stadionnal határos számozott utcákat, és rendezik a környezetet.


Így lett 2016 nyarából 2017 tavasza, a 3,5 milliárd forintból 8
Miskolcon harmadik éve tart a stadionépítési láz, már a 2013-2014-es bajnokságba is beleszólt az akkorra ígért stadionrekonstrukció, ugyanis a klub nem bocsátott már ki bérleteket az őszi meccsekre. Egy évvel később, az önkormányzati kampányban, 2014 októberében jelentették be az új diósgyőri futballaréna látványtervét.Kriza Ákos fideszes miskolci polgármester arról beszélt, hogy tartják az ütemtervet, a rekonstrukció abban a mederben halad, ahogy korábban megtervezték, azaz a kivitelezés a 2014/15-ös szezon lezárása után azonnal megindul, hogy 2016 júniusában át lehessen adni az új, „funkcionálisan letisztult, a szurkolók elvárásaihoz igazított” létesítményt.

DVTK stadion, felújítás

A városvezetés stadionépítési elszántsága vitathatatlan volt: két nappal a választások előtt három használaton kívüli szektort kezdett bontani légkalapáccsal egy lánctalpas gép, csak a lelátók eltakarítása után derült ki: érvényes bontási engedély nélkül.

Ennél többet azonban azóta sem haladt előre a DVTK stadion építése. Az NB-I-es futballcsapat a már senkinek sem hiányzó, elbontott szektorok előtt focizik azóta is a stadionban.


Plusz pénz, kiemelt fejlesztés
Idén év elején Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Miskolcon jelentette be, hogy a kormány 3,5 milliárddal megtoldja a stadion finanszírozását. A kormány emellett kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a fejlesztést. Kriza Ákos február elején korszakos jelentőségűnek nevezte a kormány döntését, a stadion átadását pedig – fél évet tolva előző bejelentésén – 2016 év végére várta.

Idén júliusban ismertették meg a miskolci drukkerekkel a 2017-es évszámot a stadionban tartott nyári szurkolói ankéton. Ezzel a 2016-os átadásról többet nem esett szó. Az új stadion frissített átadási dátuma 2017 tavasza lett.

Látványtervek videón és képekben

 

Zsidai Péter
vs.hu