Nem a vidékiek jártak jól a rezsicsökkentéssel

2014.12.11 19:09

A rezsicsökkentés óriási népszerűségnövekedést hozott a kormánynak, és elemzők szerint jelentős mértékben hozzájárult a 2014-es választási sikerhez. Az elmúlt szűk három évre visszatekintve megállapítható, hogy ez az elvileg szegényebb rétegek számára segítséget jelentő lépés volt, a tehetősebbeknek sokkal több pénzt hagyott a tárcájában.

Érdekes visszanézni az elmúlt, immár közel három év statisztikai adatait, hogy mely háztartási energiahordozó ára hogyan változott. Erre a KSH csütörtökön megjelent statisztikái remek apropót adnak, hiszen az adatsorok között külön bontásban szerepelnek az egyes energiahordozók árváltozásai. A kormány által favorizált földgáz, távhő és villamos energia ára látványosan, 20 százalék feletti mértékben esett vissza, komoly összegeket hagyva a lakosság zsebében. Érdekes azonban megnézni, hogy az elsősorban vidéken alacsonyabb jövedelműek által használt energiahordozók esetében mi a helyzet.

A palackos gáz, amellyel még mindig nagyon sok háztartásban főznek vagy fűtenek, előbb látványosan drágult, majd 2013 nyara óta folyamatosan csökkent, és most a 2012 év elejei szinten áll. Sokkal rosszabb a helyzet a szilárd tüzelő anyagokkal, hiszen a szén, a brikett és a tűzifa is jelentős mértékben drágult. Ezek ára a három évvel ezelőtti szintnél bő 10 százalékkal magasabb, vagyis a földgázhoz képest jelenleg 30 százalékponttal kell magasabb árat fizetni, mint 2012 elején.

Érdekes egyébként, hogy novemberben sem látszott a statisztikák alapján az idén ősszel a tűzifa kapcsán bejelentett árcsökkentés, pedig „elvileg” az állami erdészeteknek 10 százalékkal olcsóbban kellene adni a fűtőanyagot, amelynek köszönhetően a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára szerint akár 40 ezer forintos spórolást is el lehet érni a fűtési időszak alatt.

Ha a minisztérium által beharangozott (de a statisztikákban eddig nem jelentkező) tűzifa árcsökkenés megvalósul, ez a tüzelőanyag még mindig az elmúlt három év "vesztese" lesz, hiszen az ára úgy is meg fogja haladni a 2012 januári szintet, ellentétben a fent említett földgázzal, távhővel, vagy elektromos árammal szemben.

Mindezekből úgy tűnhet, hogy a rezsicsökkentés igazi nyertesei megint nem az alacsonyabb keresetűek, hanem a magas jövedelmű, többnyire nagyvárosi fogyasztók lettek. Más kérdés, hogy a végtörlesztés kapcsán láttunk már hasonlót, akkor is a devizahitelek adósai közül a tehetősebbek jártak jól, és tudtak élni a kedvezményes végtörlesztéssel.

mfor.hu