Nem az autók, a fűtés okozza a szmog nagy részét!

2017.01.25 18:23

Fűts okosan! Ezzel a címmel kampányt indított a Földművelésügyi Minisztérium. A környezetügyért felelős államtitkár szerint tévhit, hogy a rossz levegőt az ipari szennyezés vagy a közlekedés okozza. A levegő minőségének romlásáért 70 százalékban a lakossági fűtés okolható.

 

Ezt bizonyítja az is, hogy napközben néhány órára akár jelentősen csökkenhetnek a koncentrációértékek, és estétől romlik megint a levegő minősége.  A Levegő Munkacsoport szerint sem a gépjárműforgalom, hanem a szilárd tüzelés terheli a levegő minőségét.

szmog_miskolc2.jpg

Miskolcon  a mezőőrök és a közterület felügyelők ellenőrzik az égetést

-  A nyílt téri égetés az, amit a legkönnyebben tudunk ellenőrizni. Ez tiltott tevékenység, tehát ilyenkor az azonnali beoltást kérjük. Nem a szankció a cél, hanem az, hogy ne történjen meg a levegőnek a szennyezése. Amennyiben viszont szemétégetés történik egyéb helyen, mondjuk olyan zárt tüzelésű helyeken épületekben, ahol ezt a füst árulja el, ott megpróbáljuk felvenni az ingatlan tulajdonosával a kapcsolatot – nyilatkozta a Miskolc televíziónak Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője.

szmog_miskolc.jpg

A miskolci szmoghelyzetet az elmúlt években a Miskolci Egyetem és a Környezetvédelmi Szakértői Osztály is vizsgálta a Polgármesteri Hivatal kérésére.

- Két tanulmány is készült legutóbb tavaly. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy a speciális időjárási helyzet mellett elsősorban a lakossági fűtés okozza a levegő minőségének romlását, ezért arra kérjük a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne fűtsenek nedves fával, lignittel, szénnel, és ne égessenek műanyagot, hulladékot, illetve kerüljék a nagyobb porral járó építési és bontási munkálatokat – nyilakozta Koczák Szilvia,a  Polgármesteri Hivatal szóvivője.

szmogkep.jpg

Eger, Nyíregyháza, Miskolc, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter még mindig a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel az Országos Közegészségügyi Központ térképén. A tisztifőorvos szerint a lakosság is tehet a levegő javításáért a megfelelő fűtéssel. Elmondta azt is, hogy a szmogos időszakban a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a szabadban.

- Fizikai munkát lehetőleg ne végezzünk , ne fussunk, ne sportoljunk ebben az időszakban, aki asztmás, vagy krónikus tüdőbeteg, az figyeljen oda a gyógyszereire , legyen nála készenlétben a szükséges gyógyszer , hiszen ezekben az időszakokban akár akkut fellángolások is történhetnek, amit pedig gyógyszerrel lehet kezelni – nyilatkozta Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos.

szmog03.jpg

A meteorológia csütörtökre szeles időt jósol, ami kicsit megtisztítja a levegőt, de az előrejelzések szerint a hétvégére újra romlik a levegő minősége.

minap.hu