Nem csak fekete ruhájukkal tiltakoznak pénteken az ápolók

2016.04.11 15:30

Felhívást tettek közzé a szervezők az Országos fekete ruhás napra: aki teheti, tűzzön fekete-fehér szalagot a kórházak, rendelők korlátjára, kilincsére.

Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként ismertté vált ápolónő gyertyát gyújt az egészségügyért, az Eleven emlékmű nevű csoport által szervezett virrasztáson a Parlament előtt, a Kossuth téren

Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként ismertté vált ápolónő gyertyát gyújt az egészségügyért,

az Eleven emlékmű nevű csoport által szervezett virrasztáson a Parlament előtt, a Kossuth téren

Mint írták, ezzel azokat szeretnék támogatni, akik félnek és „nem engedik meg nekik, hogy fekete öltözékükkel vagy fekete-fehér szalagjukkal kiálljanak az egészségügy és az oktatás mellett”.

Ismert, Sándor Mária megindító blogbejegyzést tett közzé április 2-án. „Szégyellem, hogy egy olyan országban kell élnem, ahol az ország vezetése mindent fontosabbnak tart, mint maga az ember! Ezt a csatát bebuktam. Egy év telt el. Feladom!” – írta.

A Népszabadságnak adott interjújában nem sokkal később azt mondta, tehetetlennek érzi magát, nemcsak azért, mert a 64 ezres tüntetést „Magyarország miniszterelnöke viccnek titulálta”, de míg a pedagógusoknál az összes „szakszervezetnek sikerült összefognia, és nagy egyetértésben harcolnak a szabad oktatásért”, az egészségügyben „ezt nem sikerült összehozni. Egyedül vagyok a társaimmal.” Azt kérte, hogy az április 15-ei „pedagógusdemonstráción az orvosok, az ápolók, az EDDSZ és a MESZK tagjai húzzanak fekete ruhát, és úgy menjenek be az egészségügyi intézményekbe, megmutatva, hogy ez a rendszer nem működik”. Arra a kérdésre, hogy folytatja-e, azt felelte: „Ha április 15-én befeketedik az ágazat, akkor van miért folytatni, ha nem, nincs”.

Az április 15-ei Országos fekete ruhás napot április 4-én hirdették meg a Facebookon, a leírás szerint azért, hogy „mindenki fejezze ki szolidaritását Sándor Máriával, öltözzünk feketébe, tűzzük ki az összefogás fekete-fehér szalagját”.

mno.hu