Nem elég, hogy drágul a biztosítás, más is nehezíti az autósok életét

2015.11.03 19:26

Az előzetes elemzések szerint nemcsak a biztosítási díjak nőhetnek, hanem kedvezmények is eltűnhetnek a szolgáltatók közelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) ajánlataiból. Miért drágulnak a díjak jövőre?

Látványosan kimaradt néhány korábbi, kedvezményre jogosító tétel a biztosítók idei kgfb-ajánlatából, újakat viszont szinte egyik cég sem épített be a jövő évi tarifakalkulációiba - mondta az ajánlatok első gyors áttekintése után Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési vezetője. A korábbi évek tendenciáival ellentétben most nem kényeztetik el különféle jutalomponttal járó extrákkal az ügyfeleiket a biztosítók, sőt úgy tűnik, az Astra csődje kapcsán próbálják a minőségi, megbízható szolgáltatásra szoktatni az embereket, még ha ez egy kicsit többe kerül is.

Eltűntek a gyerekkedvezmények, ami azt jelenti, hogy a korábbiakkal ellentétben ma már nem kapnak engedményt a a nagycsaládosok, mint ahogy az 1-2 gyerekesek sem. Csak elszórtan található a kiemelkedően nagy e-kedvezmény sem, ami az elmúlt években igen népszerű és elterjedt tétel volt, s azokra vonatkozott, akik a papíralapú értesítők helyett az emailes levelezést választották, s ennek fejében megadták az elektronikus elérhetőségüket. Ez a kommunikációs forma már annyira elterjedt, hogy nem jár érte extra engedmény.

Idén július 7-én történt a baleset Monorierdőnél

Meglepő azonban, hogy az eddigieknél is nagyobb kedvezményt kapnak viszont azok, akik negyedéves fizetés helyett előre, egy összegben letudják a kgfb-díjat. Ezek az ügyfelek többet nyernek így, mintha bankba tennék a pénzt, mert nagyobb a kedvezmény, mint a banki kamat.
 

Az ajánlatokból kiderül, hogy mostantól nem lehet, vagy csak kiemelkedően nagy pótdíj ellenében úgynevezett rejtett flottát, vagyis például öt autót egyenként, s nem összevontan biztosítani ugyanannál a cégnél. A biztosítók erre külön "szűrő" módszert alkalmaznak, s annak, akit "rajtakapnak", utólag is drasztikusan megemelhetik a díját.

Az általános díjemeléssel kettős célja van a biztosítási szakmának:

-    Az Astra csődjén okulva rászoktassák az ügyfeleket a valamivel drágább, ám megbízhatóbb szolgáltatásra.

-   A másik magyarázat pedig az lehet, hogy megkezdődött a híresen alacsony magyar díjak fokozatos, de határozott felzárkóztatása az európai országok átlagához. Ez viszont még évekig eltarthat, s a folyamatos díjemelés hatására a következő években a kampány is egyre élesebbé válhat.

pénzcentrum.hu