Nem élesednek a rendőrség szuper-kamerái

2015.03.01 13:00

A Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok (KKEP) tesztüzemét a rendőrség meghosszabbítja, mert tesztelés során feltárt tapasztalatok alapján szoftverfrissítést végzett az eszköz szállítója. Az éles üzem indításának időpontjáról tájékoztatást ad az ORFK.

Százhatvan darab változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont (KKEP) tesztüzeme kezdődött február elején.

A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózathoz tartozó eszközökkel végzett mérések egyelőre nem járnak joghatással, az éles alkalmazás az egy hónapos felkészülési időszak után várható.

A "Célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztések - A közlekedésbiztonság növelése terén kifejtett rendőrségi tevékenység komplex fejlesztése" című, VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projekt szerepe kulcsfontosságú a közúti halálesetek és sérülések számának csökkentése terén. A fejlesztés keretében a rendőrség egy új, Európában is egyedülálló, preventív rendszer kiépítését tervezi. Ennek elsőként megvalósuló projekteleme a változtatható helyű KKEP-k tesztüzembe, majd alkalmazásba vétele.

A budapesti és a megyei rendőr-főkapitányságok közlekedésrendészei február elején megkezdték a százhatvan darab változtatható helyű KKEP éles üzembe állítására való felkészülést. A közúti közlekedők országszerte találkozhatnak az új eszközökkel, amelyekkel egyelőre nem végeznek a rendőrök joghatással járó méréseket. A felkészülési időszak várhatóan egy hónapot vesz igénybe, ezt követően kezdődik meg az éles üzemeltetés.

Felhívják ugyanakkor a közlekedők figyelmét, hogy a már rendszerben lévő sebesség-ellenőrző készülékek ezen időszak alatt is alkalmazásban maradnak.

A változtatható helyű KKEP-k üzemeltetése alapfunkciókkal indul. Az eszközök a sebesség-ellenőrzésen kívül a közlekedésrendészeti munkát is támogatják az automatikus rendszámfelismeréssel, a forgalomszámlálással és a torlódások észlelésével. A további funkciók várhatóan 2015 júniusától lesznek elérhetőek. A változtatható helyű KKEP-k ellenőrzik majd a fényjelző készülékek jelzésire és a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását, az autóbusz forgalmi sávok és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is.

Képesek lesznek észlelni a behajtási tilalom megszegését, a záróvonal átlépését és azt is, hogyha a közlekedők a kötelező haladási irányra vonatkozó előírásokat szegik meg. Szintén a rendőri munkát támogató funkcióként jelenik majd meg a veszélyes árut szállító járművek kiszűrése is.

inforadio.hu