"Nem független lapot akarunk csinálni" a Figyelőből

2017.01.26 19:47

Ha politikai semlegességet várnak egy sajtóorgánumtól, akkor a személye a szerkesztőségben valóban összeférhetetlen – mondta a volt államtitkár arról, hogy tagja lett a Schmidt Mária-féle Figyelőt irányító bizottságnak. De hát ők értékalapú lapot akarnak csinálni, így a kinevezésében nincsen semmi különös.

L. Simon szerkesztő: "Nem független lapot akarunk csinálni" a Figyelőből

 "Nem független lapot akarunk csinálni" – mondta L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő a Figyelőről, leszámolva a politikai korrektség véleménydiktatúrájával.

Mint arról beszámoltunk, L. Simon beült a Schmidt Mária kezébe került hetilap szerketőbizottságába, együtt Lánczi Tamással, a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány vezető elemzőjével, valamint Tallai Gáborral, a Terror Háza Múzeum programigazgatójával. A döntés bejelentésének napján be is nyújtotta lemondását Brückner Gergely, a Pénzpiac rovat vezetője, az az újságíró, akit az MKB eladásáról szóló írásáért mindenáron bíróság elé akar vinni a Magyar Nemzeti Bank arra hivatkozva, hogy bankpánikot keltett – ha már forrása kiadására nem tudta jogi úton kötelezni az újságírót.

A Magyar Nemzetnek L. Simon nem kertelt: nem tartja összeférhetetlennek, hogy kormánypárti képviselőként részt vesz a hetilap készítésében. Azt a kérdést, hogy "személye garancia lesz-e a Figyelő objektív működésére", a politikus cinikusnak nevezte, és nem válaszolta meg. Végül mégis elmondott annyit: hogy

    ha politikai semlegességet várnak egy sajtóorgánumtól, akkor a személye a szerkesztőségben valóban összeférhetetlen.

Ám ők nem semleges, hanem értékalapú lapban gondolkodnak, így a kinevezésével semmi probléma – tette hozzá. Sőt L. Simon nem is tud pártsemleges lapról Magyarországon. Ha ilyen létezne, akkor tényleg furcsa lenne a kinevezése – mondta L. Simon.

Higgyük el L. Simonnak, ha ő mondja: "nem lesz kormányszócső az újság", akár kormánykritikus cikkek is helyet kaphatnak a hetilapban.

hvg.hu